Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

ana_art 20:23, 25 paź 2012

Gdybym miała wybierać rabata w kształcie łezki a rabata w kształcie nerki wybrałabym te pierwszą
nieszka 20:27, 25 paź 2012

Wszystko jedno czy nerka czy łezka, chodziło mi o to żeby "zagłębienie" było po drugiej stronie. Żeby zyskać w miejscu potencjalnego ustawienia ławki nieco więcej przestrzeni
Juzia 20:57, 25 paź 2012

hahha....nerka czy łezka i tak muszę to najpierw w realu zobaczyć

Będę w wolnej chwili z wezem biegała
nieszka 21:01, 25 paź 2012

A moze w miejsce tej ławeczki wogóle taki wgłębnik zrobić? A ziemę z niego wykorzytać na podwyższenie nieco wyspy i rabaty w rogu. Będzię bardziej intymnie
ewalm 23:27, 25 paź 2012

Ale wgłębnik wiąże się z robieniem drenażu i to już trochę bardziej skomplikowane jest. Ja bym Cię Justynko nadal namawiała na wyjście z rabatami bocznymi bardziej do środka ogrodu i odcięcia w tym rogu "pokoiku", zamiast robienia wyspy. Wyspa może być ładna ale nie da Ci wrażenia intymności, a kilkakrotnie pisałaś o potrzebie zrobienia samotni do odpoczywania.
Joaska 13:48, 26 paź 2012

Justyna ja myślę że kształa rabaty-wyspy i tak w praniu wyjdzie, natomioast ty musisz się zastanowic jak bardzo chcesz sie wysłonić, ten bez o ktorym pisałam może stworzyć takie osłoniecie o jakim piszesz do tego ładnie pachnie i super wygląda do tego rozplenice + miskanty, a podobno te bzy szybko rosną (do mnie właśnie dotarł M odbierał więc dopiero ja po pracy będę się ogła nim u siebie pochwalić) a i jeszcze jeden plus - tani jest
Juzia 17:12, 26 paź 2012

nieszka napisał(a)
A moze w miejsce tej ławeczki wogóle taki wgłębnik zrobić? A ziemę z niego wykorzytać na podwyższenie nieco wyspy i rabaty w rogu. Będzię bardziej intymnie

Wgłębnik w tamtym miejscu odpada....za mokro.....i tak jak pisze Ewa trza by drenaż ostry robić.
Juzia 17:15, 26 paź 2012

ewalm napisał(a)
Ale wgłębnik wiąże się z robieniem drenażu i to już trochę bardziej skomplikowane jest. Ja bym Cię Justynko nadal namawiała na wyjście z rabatami bocznymi bardziej do środka ogrodu i odcięcia w tym rogu "pokoiku", zamiast robienia wyspy. Wyspa może być ładna ale nie da Ci wrażenia intymności, a kilkakrotnie pisałaś o potrzebie zrobienia samotni do odpoczywania.

Ewo...z rabatami bardziej wyjść nie mogę bo będą miały po 6 metrów głębokości.... chyba wolę mniejsze rabaty + ścieżkę z trawnika + wyspę
Juzia 17:17, 26 paź 2012

Joaska napisał(a)
Justyna ja myślę że kształa rabaty-wyspy i tak w praniu wyjdzie, natomioast ty musisz się zastanowic jak bardzo chcesz sie wysłonić, ten bez o ktorym pisałam może stworzyć takie osłoniecie o jakim piszesz do tego ładnie pachnie i super wygląda do tego rozplenice + miskanty, a podobno te bzy szybko rosną (do mnie właśnie dotarł M odbierał więc dopiero ja po pracy będę się ogła nim u siebie pochwalić) a i jeszcze jeden plus - tani jest

Bez może i mógłby być, ale iglaki też tam widzę
ewalm 19:22, 26 paź 2012

Juzia_G napisał(a)

Ewo...z rabatami bardziej wyjść nie mogę bo będą miały po 6 metrów głębokości.... chyba wolę mniejsze rabaty + ścieżkę z trawnika + wyspę

Oj, Justynko. Spróbuj się oderwać myślami od tego ogrodzenia. Cały czas uważasz, że rabata musi mieć tyły wzdłuż płotu, a nie musi. Możesz wyjść z rabatami na środek tworząc rabaty poprzeczne pod kątem prostym do ogrodzenia i łączące się krótszym bokiem z tymi pod ogrodzeniem. Miałaś też różne ciekawe plany chyba Gosi i Sylii gdzies na początku wątku. Pooglądaj je jeszcze.

Poza tym rabata 6 metrowej głębokości jest głęboka jeśli obsadzasz ją żurawkami, małymi krzewami, kulkami bukszpanowymi wielkości piłki futbolowej. Ale przecież możesz posadzić grupę dużych krzewów lub małych drzew przy ogrodzeniu, a wtedy na te drobiazgi zostanie Ci kawałek głębokości 1, 5 m.

A jak przebiegają te rabaty co już masz wytyczone i jakie są plany co do reszty? Miękkie kształty czy proste? Ja się pogubiłam co tam ma być.