Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

ewalm 22:33, 05 lis 2012

Justynko, przecież przerobić z linii prostych i kanciastych na krzywe i miękkie to nie jest problem. Nie skupiaj się na tym czy rabata będzie prosta czy kanciasta, tylko pomyśl gdzie ona będzie. Gdzie Ci pasuje większe drzewo, gdzie chcesz zachować dalszy widok, a gdzie zasłonić itd. I od tego powinnaś zacząć. Zastanowić się czy chcesz zabudować narożnik czy nie, czy potrzebujesz ławeczki, czy nie, gdzie najwygodniej Wam się grilluje i czy planujecie murowany grill czy tylko przenośny, itd. - i od razu myśleć też o reszcie ogrodu, tej po drugiej stronie altanki.

Juzia 18:04, 06 lis 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Juzia,
psy mają taki zwyczaj, że znaczą swoje terytorium. Osobniki męskie sikają na krzaczki, a żeńskie na trawę. Praw natury pan nie zmienisz i nie bądź pan... Dlatego zawsze doniesie do swojego ogródka choćby kropelkę Daj je jakiś skrawek do obsikiwania to powinna dać spokój całej reszcie.

Sama sobie "wzięła" skrawek....tylko nie ten co bym chciała, bo na widoku...przy tarasie

Juzia 18:06, 06 lis 2012

justi napisał(a)
Dlatego u mnie zawsze psiaczki dziewczynki były Wolę mieć plamę na trawniku niż uschnięty krzaczek. Lej wodą jak nasiusia na trawę. Powinna się szybko zregenerować.

Tak będę robić
Z dwojga złego też wolę plamy na trawniku
Juzia 18:13, 06 lis 2012

ewalm napisał(a)
Justynko, przecież przerobić z linii prostych i kanciastych na krzywe i miękkie to nie jest problem. Nie skupiaj się na tym czy rabata będzie prosta czy kanciasta, tylko pomyśl gdzie ona będzie. Gdzie Ci pasuje większe drzewo, gdzie chcesz zachować dalszy widok, a gdzie zasłonić itd. I od tego powinnaś zacząć. Zastanowić się czy chcesz zabudować narożnik czy nie, czy potrzebujesz ławeczki, czy nie, gdzie najwygodniej Wam się grilluje i czy planujecie murowany grill czy tylko przenośny, itd. - i od razu myśleć też o reszcie ogrodu, tej po drugiej stronie altanki.

Cały czas się zastanawiam Ewo. Chodzę i zerkam...to tu to tam
Grilla to ja nie lubię...wolę ognisko, ale będzie kompromis i zbudujemy grilla z dużym paleniskiem
Nad resztą ogrodu też myślę...jak to będzie już bez placu zabaw i bez butli gazowej....i z przeniesioną drewutnią...itp.

beta 21:00, 06 lis 2012

Ewa ma fajny pomysł Justynko rozważ to

jak to placu zabaw nie będzie?
anipla 21:50, 07 lis 2012

Witam
Justynko a mnie ciekawi jak u Was z wodą -czyWas przy deszczu nie zalewa?,czy nie masz podmokłego terenu?Wydaje mi się że to całe osiedle jest usytuowane w dołku- czy to tylko takie wrażenie ?(To polodowcowe ukształtowanie terenu odczułam na sobie jeżdżąc na wycieczki rowerowe...masakra jakaś...)
pozdrawiam
Juzia 19:39, 08 lis 2012

beta napisał(a)

Ewa ma fajny pomysł Justynko rozważ to

jak to placu zabaw nie będzie?

No kiedyś w końcu nie będzie...
Juzia 19:44, 08 lis 2012

anipla napisał(a)
Witam
Justynko a mnie ciekawi jak u Was z wodą -czyWas przy deszczu nie zalewa?,czy nie masz podmokłego terenu?Wydaje mi się że to całe osiedle jest usytuowane w dołku- czy to tylko takie wrażenie ?(To polodowcowe ukształtowanie terenu odczułam na sobie jeżdżąc na wycieczki rowerowe...masakra jakaś...)
pozdrawiam

Cześć Anitko!
Osiedle faktycznie w dołku, ale z wodą nie jest źle.
Jak leje cały miesiąc nawet, to kałuże mamy narazie tylko na "drodze" (tego nawet drogą nazwać nie można) chociaż pod naszą bramą i tak najlepiej, bo mamy studzienkę
Wiosną jak ziemia zamarźnięta jeszcze to parę jeziorek się robi....ale to chyba normalne.
U nas piaski w większości dlatego wszystko ładnie wsiąka....przeważnie

Odpozdrawiam!

anipla 04:08, 11 lis 2012

beta 10:44, 11 lis 2012

helloł Juzia