Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

ewalm 09:54, 14 lis 2012

No, dobrze. Już jak kliknęłam w 1 to wiedziałam, że drugi będzie ogród Dominiki.
A dlaczego się zrobić nie da?
Juzia 09:58, 14 lis 2012

No bo ta altana na środku wszystko psuje.
Tak mi się wydaje....
ewalm 09:59, 14 lis 2012

Ale co konkretnie psuje?
I co dokładnie podoba Ci się w ogrodach Oli i Domi? Jakie ich cechy?
Juzia 10:14, 14 lis 2012

Altana psuje kształt, przez to że stoi na środku, działka zrobiła się krótka a szeroka. Róg zrobił się jeszcze dłuższy....i wszystko tak jakoś brzydko wygląda.
Nie wiem jak miałabym to złagodzić falami.
A kwadratami raczej się da....

Nie wiem co dokładnie podoba mi się u Domi i Oli....wszystko
To że nie jest od linijki, że jest różnorodnie i niekoniecznie po 10 sztuk tej samej rośliny....a wszystko i tak pięknie ze sobą gra.
Lubię ścieżki i zakamarki w ogrodzie....nie lubię jak jest wszystko na widoku...jak na patelni.
ewalm 10:27, 14 lis 2012

Ale Justynko przecież możesz ubrać altanę w rośliny. Posadzić przed nią i i z boków. Ona jest taka dominująca bo nic koło niej nie rośnie. Zwłaszcza przed dobrze by było coś posadzić, może być niewysokie, nie musi altany zasłaniać tylko ją obramować.. I nie podkreślając nasadzeniami ścieżki z tarasu do altany. A jakbyś ją, czyli altanę, obsadziła - stałaby się częścią ogrodu. Tylko wybierz czy chcesz te obsadzenia po łagodnych liniach falistych czy prostych czy łukach i kołach - i potem trzymaj się tego mniej więcej.

Ścieżki w ogrodzie są super, jednak powinny skądś dokądś prowadzić. Inaczej nikt nimi nie chodzi. Możesz przecież zabudować ten lewy róg, placyk w rogu jest dobrym pomysłem, nawet spory placyk otoczony roślinami a ścieżkę prowadzić dookoła ogrodu z "samotni: z ławeczka w prawym rogu, przez altanę do placyka w lewym rogu..Jeśli na razie po drodze stoi plac zabaw to nie szkodzi. Przeciez i tak tworzysz ogród etapami.
Juzia 11:01, 14 lis 2012

No ja to wszystko wiem....tylko jakoś rozrysować nie umiem
Nic mi nie pasuje....

W kwadratach łatwiej
ewalm 11:03, 14 lis 2012

Justynko, nie widziałam w realu, ale tak patrząc na plan i troszkę na zdjęciach to masz trzy osie widokowe z tarasu: na prawy róg, na środek czyli altanę i na lewy róg. Pomyśl o tym planując. Nie wiem jak to wygląda z okien domu. Co z nich widzisz?
Juzia 11:08, 14 lis 2012

Z okien ...
Z kuchni widzę ławeczkę na froncie i trochę boku.
Z jadalni widzę bok z hortensjami i prawy róg działki.
Z salonu widzę Altanę i lewą stronę.

No i dzięki Ci za to pytanie, bo teraz wiem, że ognisko nie może być tam gdzie chciałam, bo bym z salonu miała widok centralnie na palenisko

Juzia 11:11, 14 lis 2012

Się załamałam
ewalm 11:36, 14 lis 2012

Ale czemu? Justynko, to jest problem do pozazdroszczenia - masz kawał ziemi na której możesz przez lata sadzić rośliny! Wspaniała perspektywa. Wielu by tak chciało (na przykład ja, myślaca co to wykopać i jak zabrać ze sobą).

Można zrobić tak:
otoczyć trawnik niskim strzyżonym zimozielonym żywopłotem (cis, bukszpan), takim do kolan albo ciut wyżej,
Za żywopłotem zrobić rabaty z dużymi bylinami, które będzie widać ponad żywopłotem, warto wybrać takie, które dadzą też zasuszone kwiatostany zimą. Może też trawy? Przed żywopłotem nic nie robić, albo zrobić niskie nasadzania typu żurawki. Ale póki masz małe dziecko/dzieci to bym trawnik do celów rekreacyjno-rowerkowych zostawiła. W prawym rogu zrobić wejście do strefy samotni i ławeczkę pod brzózkami. Będą też piekne zimą, Może na końcu żywopłotu dać jakieś małe drzewko, albo rozłożysty krzew, żeby to miejsce bardziej osłonić i "zakamarkować".
Przy altanie posadzić krzewy, od strony płotu.
A ognisko zrobić po lewej stronie ogrodu, na placyku żwirowym , otoczone ławkami, dając mu troszkę leśną oprawę i ładne palenisko - centralny, ale dość odległy punkt widoczny miedzy roślinami, Oprawa miej uczesana niż ta po prawej stronie altany - jakieś wielodniowe drzewko na zakończenie rabaty (masz piaski - jarzębina, klony ginnala?) Coś masywniejszego, co zrównoważy altanę i skróci perspektywę z tej strony, a przy okazji odzieli od strefy gospodarczej z drewutnią i kompostownikiem. Takie miejsce, gdzie idzie się samemu, albo z rodziną posiedzieć przy ogniu albo ze znajomymi w dżinsach. Bo z tymi na obcasach usiądziesz w altanie (masz do niej dobrą ścieżkę) albo na tarasie.