Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Juzia 20:39, 11 lis 2012

PANDA napisał(a)
Witaj Justynko
Oj, widzę że u Ciebie tez będzie się działo.
Super
pzdr

Witam!
Coś próbuję zrobić.... metodą prób i błędów....bo inaczej się zdecydować nie umiem
Odpozdrawiam
anipla 22:15, 11 lis 2012

Ja też heloł
Juzia wtrącić 5 groszy chciałam, mogę? nie mogę? no to wtrącam:
Ognisko jest super ,ale czy na plaży nie ma miejsca na takie imprezy? - wydaje mi się że coś tam przy bagnie było- zawsze możesz gości na łono natury wyciągnąć.

Twoja "droga" -- no niestety masz rację- widziałam na własne oczy , nawet kiedyś się zastanawiałam jak te auta wytrzymują ten bardziej pionowy wjazd.
to ja teraz ododpozdrawiam
Juzia 11:41, 13 lis 2012

anipla napisał(a)
Ja też heloł
Juzia wtrącić 5 groszy chciałam, mogę? nie mogę? no to wtrącam:
Ognisko jest super ,ale czy na plaży nie ma miejsca na takie imprezy? - wydaje mi się że coś tam przy bagnie było- zawsze możesz gości na łono natury wyciągnąć.

Twoja "droga" -- no niestety masz rację- widziałam na własne oczy , nawet kiedyś się zastanawiałam jak te auta wytrzymują ten bardziej pionowy wjazd.
to ja teraz ododpozdrawiam

Pewnie że możesz wtrącić...po to piszę na forum
Ognisko przy plaży super...ale nosić żarcie i picie 500m to by mi się nie chciało hehe....a i siku daleko
Grill jest bardziej elegancki....ale widziałam super foty jak można zrobić palenisko - ognisko na podwyższeniu i z cegieł, kamienia....czy czego tam się chce.
Nie wiem jeszcze....zdecydować się nie mogę.

A co do drogi to chodzi już jakaś petycja...hehe
Juzia 15:00, 13 lis 2012

O takie coś mi się podobie... ognisko w ogrodzie
Tess 15:04, 13 lis 2012

No ładne, trzeba przyznać.
Masz duży ogród, to możesz sobie na to pozwolić.

Dawno u Ciebie nie byłam (wybacz) więc idę wstecz, nadrobić zaległości.
Buziak

edit: nie muszę niczego nadrabiać, bo już wcześniej byłam, widziałam propozycje rabatowe Ewy, tylko incogito czytałam, bo przecież ja się nie znam.
Juzia 15:26, 13 lis 2012

Tess napisał(a)
bo przecież ja się nie znam.

Tak...tak.....a świstak siedzi i zawija....

Juzia 15:31, 13 lis 2012

Chyba się skuszę na takie palenisko....
Wysypię żwir w kwadracie....a na środku palenisko....okrągłe czy kwadratowe...zależy z jakiego materiału (bo jeszcze nie wiem)
I to wszystko będzie po lewej stronie Altany

jakoś tak
beta 08:36, 14 lis 2012

hej Justa

bardzo fajne te pomysły na ogień w ogrodzie skradnę

a wytłumacz mi bo ja ciemna jestem, na rysunku miejsce na ognisko to ten biały placyk z kreseczką przez środek? niczym aspiryna

jeżeli tak to mam pytanie, dlaczego tak daleko od altany?

jak w pracy?
ewalm 08:54, 14 lis 2012

Miejsce na ognisko/grilla to chyba raczej według Justynki ten kwadrat zaraz obok altany.
Ale ja bym tu miejsca na ognisko nie robiła. Grill stały lub przenośny mógłby być, ale ognisko to jest coś innego. Justynko, zaznaczyłaś kwadrat mniej więcej 3X3 m, to za mało na ognisko, przy którym da się posiedzieć. Nie jest ani bezpiecznie lokalizować żywy ogień tak blisko drewnianej altany - z ogniska strzelają iskry i daje dużo ciepła, co altanie nie posłuży dobrze, ani też wygodne, bo ognisko dymi i grzeje - i najlepiej jest móc usiąść tak, aby dymiło w przeciwną stronę i grzało akurat. Czyli z różnych stron, w zależności od warunków. Trzeba też zachować odpowiednią odległość od roślin, bo ogień, dym lub samo ciepło mogą je uszkodzić. I na pewno 1,5 metra to za mało.
Grill służy do przygotowywania jedzenia, a siedzi się i je gdzie indziej - na tarasie, w altanie, najlepiej jednak niedaleko grilla, żeby nie latać . Natomiast ognisko, to takie miejsce, przy którym siedzi się też samym w sobie, również dla samego ognia, żeby "posiedzieć przy ognisku", a nie tylko się robi jedzenie i je. Dlatego trzeba je inaczej lokalizować.

Justynko sa też takie przenośne "paleniska", które można przestawiać. Może nie zrobisz w nim ogniska, jak w "Janosiku", ale takie nieduże jak najbardziej.
beta 09:17, 14 lis 2012

zgadzam się z Tobą Ewą że jeżeli to ten placyk przy altanie to za blisko

a może umiejscowić je na wprost tabletki