Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Sebek 10:19, 04 mar 2012

Juzia_G napisał(a)
Którą hortensję wybrać i czy dodać za nią miskanta?
Funkie wywalam.
Białe begonie tam gdzie pytajniki ???

Tuja czy świerk? (świerki mam, tuje bym musiała kupić )
Jaka trzmielina ??

Jeśli będą Cisy, to co dać na dół?
A co jeśli będą jednak trzmieliny na pniu???

1 - lepsze limelight - chyba miskanta za nie nie trzeba....
2 - Najlepszy byłby cis - widziałaś u mnie jak się tuje po roku ogołociły? Zaś świerki się zniekształcają.
3 - begonie powinny być OK
Juzia 10:34, 04 mar 2012

Dzięki Sebuś
Cisy od frontu mi nie pasują, bo kolorem podobne do irgi i się zleje....
Chcę coś żółtego bądź niebieskiego.
Madzenka 11:21, 04 mar 2012

Justynka, zostaw świerk conika, ja swojego strzygę rzeczywiście są chorowite tzn trzeba je ciągle profilaktycznie pryskać przeciw przędziorkom w nie tylko na zewnątrz ale i w gęstwinie. No i nie możesz go zasuszyć bo tego nie lubi. Tuj nie lubię dlatego nie polecam.
Polecam jednak cisa, jeśli kolor ci nie pasuje to polecam aurea, jest przepiękny nie tylko wiosną. Ale musiałabyś kupić sporego bo rosną powoli.
Begonie super, a wcześniej cebulowe w to miejsce , białe byłyby świetne + bratki . Dlaczego chcesz wyrzucić funkie? Świetnie rozświetlają cieniste zakątki, tylko późno wyłażą z gruntu, ale po to wcześniej są cebulowe
Trzemiliny uwielbiam, można na nich trenować cięcie, można wybrać wybarwienie jakie lubisz. Naprawdę szczególnie gruntowe nie szczepione są nieproblematyczne, możesz ograniczać ich wzrost radykalnym cięciem. Irgi mogą być bardziej kłopotliwe, chociaż wszystko zależy od odmiany, ale nie czuję się ekspertem w tym gatunku
Na kule polecałabym bukszpanowe, już gotowe dobrze wyprowadzone. Ale jak finansów nie wystarczy to z trzmieliny, ja swoją za 15 zł kupiłam a bukszpanowe to wydatek ok 200 zł, chyba że dobrze poszukasz. Cisowe kule to ja tylko u Danusi widziałam (na zdjęciach)
Madzenka 11:23, 04 mar 2012

Ps ostrokrzew rośnie powoli, cięcie dla bardziej zaawansowanych często wymarza, dlatego nie nadaje się na dywanik pod kulami , bardziej na żywopłot w osłoniętym miejscu
Syla 11:29, 04 mar 2012

Marzena2007 napisał(a)
Ps ostrokrzew rośnie powoli, cięcie dla bardziej zaawansowanych często wymarza, dlatego nie nadaje się na dywanik pod kulami , bardziej na żywopłot w osłoniętym miejscu

U mnie w praktyce , posadzony jest w miejscu mocno nasłonecznionym oraz niczym nie osłoniętym choć nadaje się do cienia i półcienia , ma lekko pod górkę nie ma nawodnienia , to mrozy przeżył bez uszczerbku na zdrowiu i urodzie (posadzony w ubiegłym sezonie , od razu przycięty ) Ja go lubię
Juzia 13:02, 04 mar 2012

Fajnie dziewczyny, że mi podpowiadacie Takie rady przy zakładaniu całego ogrodu na pewno będą pomocne!!!

Wygrabiłam dziś 1/7 mojego trawnika. Na więcej kręgosłup nie pozwala, ale i tak cieszę się jak małe dziecko, bo widać gołym okiem różnicę

No może jak trochę odpocznę, to pójdę jeszcze 'poczesać'

Madzenka 20:45, 04 mar 2012

Syla napisał(a)

U mnie w praktyce , posadzony jest w miejscu mocno nasłonecznionym oraz niczym nie osłoniętym choć nadaje się do cienia i półcienia , ma lekko pod górkę nie ma nawodnienia , to mrozy przeżył bez uszczerbku na zdrowiu i urodzie (posadzony w ubiegłym sezonie , od razu przycięty ) Ja go lubię

Mój niestety cierpi co roku, w tym roku został przesadzony w inne miejsce, ale na dywanik raczej się nie nadaje do Justynki?
Jest piękny, a variegata w formie kulimwymarzły mi pierwszej zimy.
Juzia 21:58, 04 mar 2012

Narazie ryzykować nie będę....może kiedyś...na próbę
Gardenarium 22:00, 04 mar 2012

Juzia_G napisał(a)
Dzięki Sebuś
Cisy od frontu mi nie pasują, bo kolorem podobne do irgi i się zleje....
Chcę coś żółtego bądź niebieskiego.

Na taki mały kawałek irga może byc zbyt ekspansywna. Daj cisy a zamiast irgi daj żurawkę, albo inną trzmielinę, albo pachysandrę. Ma jaśniejszą zieleń.

Instagram Ogrodowiska
Juzia 22:27, 04 mar 2012

Danusiu a jakie trzmieliny nadają się na taki niski dywan ? Najlepiej dwa różne kolory.