Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

justi 17:21, 12 mar 2012

Moje zdanie: jałowce i kosodrzewinę bym wywaliła i berberys, pomyślałabym nad hortensjami.
Trawy, wrzosy i wrzośce dużymi plamami - ok. Coś jeszcze zielonego by się przydało, nic mi nie przychodzi do głowy jak kuleczki bukszpanowe. Mogą być małe porozrzucane, lub kilka sztuk róznej wielkości, albo bluszcz dołem puścić a z niego te wrzosy i wrzośce???
Juzia 17:48, 12 mar 2012

Mną zawładnęło jedno Danusiowe wrzosowisko. Tylko teraz nie mogę znaleźć tego zdjęcia, ale kawałek wrzosowiska widać w tym wątku ===> projektowanie ogrodów ===> wrzosowisko - pierwsze zdjęcie

Tylko trawy bym musiała dać niższe.
justi 19:12, 12 mar 2012

Czemu niższe, wysokie też pasują i są ładniejsze. Link mi nie wchodzi.
bociek 19:18, 12 mar 2012

Juzia_G napisał(a)
Kształt rabat mniej więcej taki jak nabazgrałam poniżej.
Tylko jeszcze te ścieżki po obu stronach altany mnie rażą. Chcę tam dać żwirek, bo podejrzewam częste wędrówki...jak nie na ławkę przy ciurkadełku (kółko po prawej), to na huśtawkę (kółko po lewej). Oczywiście w żwirku roślinki też można 'powtykać'.
Kanciasty będzie sam przód.

Witaj Justyna, fajny pomysl, ale nie wiem czy tych sciezek nie byloby dobrze skorygowac lub uporzadkowac. Nie wiem czy to dobrze ujme, ale ja bym je troszeczke wygladzila. Przesunela te kola troche w dol, zeby sciezki schodzily lagodnym lukiem. Mozna np. powiekszyc te kola i troche bardziej wejsc z nimi na trawnik.
Ale ja sie na projektowaniu kompletnie nie znam, tylko takie mam odczucie, ze trzeba to zlagodzic, zeby sie te sciezki wkomponowaly w calosc.... Sproboj narysowac takiego slimaczka - kurcze nie umiem wytlumaczyc o co mi chodzi
Juzia 19:22, 12 mar 2012

justi nie mogę coś wkleić linka....nie działa mi
Trawy niższe w sensie od 80 do 150 cm
Juzia 19:24, 12 mar 2012

bociek napisał(a)

Witaj Justyna, fajny pomysl, ale nie wiem czy tych sciezek nie byloby dobrze skorygowac lub uporzadkowac. Nie wiem czy to dobrze ujme, ale ja bym je troszeczke wygladzila. Przesunela te kola troche w dol, zeby sciezki schodzily lagodnym lukiem. Mozna np. powiekszyc te kola i troche bardziej wejsc z nimi na trawnik.
Ale ja sie na projektowaniu kompletnie nie znam, tylko takie mam odczucie, ze trzeba to zlagodzic, zeby sie te sciezki wkomponowaly w calosc.... Sproboj narysowac takiego slimaczka - kurcze nie umiem wytlumaczyc o co mi chodzi

?????
bociek 19:39, 12 mar 2012

No wlasnie krucabomba nie umiem wyjasnic o co mi chodzi

Moze tak:

Od altany wyjscie jest w ksztalcie takiej trabki ktora sie zweza a potem dochodzi do kola. Ja bym nie robila zwezenia
bociek 19:42, 12 mar 2012

O, albo altane postawila na planie duzego kola....
Juzia 19:50, 12 mar 2012

Ale altana ma 3x4m a za nią ma być żywopłot. 1 kratka = 1 metr
Syla 07:37, 13 mar 2012

delikatnie skorygowane ....