Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Początki w Kruklandii

Początki w Kruklandii

Juzia 12:20, 15 kwi 2014

Ustawiłam to co miałam....
6 średnich krzaczoró bukszpanowych + jeden mały
6 rozplenic
3 rozchodniki
brać lupę i szukać

i co dalej?????
ewalm 12:54, 15 kwi 2014

Juzia_G napisał(a)

No pomysł ekstra... ale to jest kawał rabaty!!! Boję się, że będzie pustawo..
Później pójdę poustawiam chociaż doniczki to zobaczycie jak to wygląda

Słusznie. Nie masz żadnego pośredniego piętra. Zależy Justynko, czego byś chciała. Jeżeli chcesz nie widzieć domu, kiedy usiądziesz na ławeczce, to wszystkie gatunki a jakich wspominałaś nie zapewnią tego. Mozna obsadzić w ten sposób, niskimi gatunkami, ale nie da Ci to - jak by to nazwać? -wielowymiarowości ogrodu. Będzie nie tyle pusto co trochę płasko.
Jeżeli chcesz mieć zaułki i coś pozasłaniać, to potrzebujesz wyższych roślin w centralnej części rabaty. . Pomysł z berberysami jest dobry. Albo gęściejsze i mniejsze, typu 'Atropurpea' albo całkiem duże ale bardziej ażurowe, wtedy można wybrać z ottawskich. Możnaby też użyć dużych traw, ale wtedy będzie okres gdy znikną.

Edit: Uwaga, że masz już kulki wszędzie jest warta przemyślenia
beta 13:17, 15 kwi 2014

a jakby dać derenie?...one na zimę strojne...i ładnie podkreślą białą korę..lub/albo berberysy...i będzie 'bjuti'

zdecyduj się na coś wreszcie
Juzia 13:18, 15 kwi 2014

ewalm napisał(a)

Słusznie. Nie masz żadnego pośredniego piętra. Zależy Justynko, czego byś chciała. Jeżeli chcesz nie widzieć domu, kiedy usiądziesz na ławeczce, to wszystkie gatunki a jakich wspominałaś nie zapewnią tego. Mozna obsadzić w ten sposób, niskimi gatunkami, ale nie da Ci to - jak by to nazwać? -wielowymiarowości ogrodu. Będzie nie tyle pusto co trochę płasko.
Jeżeli chcesz mieć zaułki i coś pozasłaniać, to potrzebujesz wyższych roślin w centralnej części rabaty. . Pomysł z berberysami jest dobry. Albo gęściejsze i mniejsze, typu 'Atropurpea' albo całkiem duże ale bardziej ażurowe, wtedy można wybrać z ottawskich. Możnaby też użyć dużych traw, ale wtedy będzie okres gdy znikną.

Edit: Uwaga, że masz już kulki wszędzie jest warta przemyślenia

Wiem, że pisałam Bogusi, że chcę dom zasłonić....ale to tak nie do końca. Nie chcę go poprostu widzieć centralnie z ławki... a chcę widzieć rośliny. Niekoniecznie wysokie
Chyba piętro pośrednie nie jest konieczne.

I co z tymi kulkami? Że za dużo? Czy że mam dalej brnąć w kulkowo?

Juzia 13:19, 15 kwi 2014

beta napisał(a)
a jakby dać derenie?...one na zimę strojne...i ładnie podkreślą białą korę..lub/albo berberysy...i będzie 'bjuti'

zdecyduj się na coś wreszcie

Ale gdzie te berberysy wcisnąć???
Chodzi o to że ja nie wiem jak to ustawić
Juzia 13:23, 15 kwi 2014

O tak bym mogła mieć....ale na takie kule bukszpanowe to bym musiała z 10 lat czekać
beta 13:26, 15 kwi 2014

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=51
a może coś takiego?...tylko bez wrzosów?

jak ustawić?...jakoś tak dookoła
Juzia 13:35, 15 kwi 2014

beta napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=51
a może coś takiego?...tylko bez wrzosów?

jak ustawić?...jakoś tak dookoła

No kurde...dookoła
heh

Tak miało być...jak w ogrodzie z lustrem i miało być nawet wrzosowisko...ale wrzosy i wrzośce odpadły i zabrakło czegoś przed berberysami i trawami.... dlatego zmieniłam zdanie...i mają być rozplenice i rozchodniki. Tylko, że one dosyć wysokie.
I teraz nie wiem czy dać je w środek a na zewnątrz coś niższego.
Czy dać kule bukszpanowe w środek a na zewnątrz rozpl.+rozch.

I o to się rozchodzi

ewa004 14:08, 15 kwi 2014

Ja bym to wszystko rozrzuciła ,sadziła według jakiegoś schematu ale nie grupowała .
Juzia 14:17, 15 kwi 2014

ewa004 napisał(a)
Ja bym to wszystko rozrzuciła ,sadziła według jakiegoś schematu ale nie grupowała .

Czyli jak?