Elfik
19:55, 12 gru 2011
Dołączył: 06 lis 2011
Posty: 2057
Na ogół w tradycji jest kompot wigilijny z suszonych owoców. Chcę zaproponować inny, robię go od wielu lat i nie wyobrażam sobie Wigilii bez niego. Jest nie tylko przewyborny, ale i wygląd ma iście królewski...
KOMPOT WIGILIJNY
10 dkg suszonych śliwek – namoczyć, ugotować osobno w niewielkiej ilości wody z cukrem
3 kwaskowate jabłka + 20 dkg cukru + wanilia = wrzucić na wrzątek (około 1,5 l), lekko obgotować.
Dodać śliwki wraz z wywarem. Całość doprowadzić do wrzenia - zdjąć z ognia.
Do wrzątku dodać surowe owoce:
2 -3 pomarańcze – obrane ze skórek cząstki
2 -3 banany – w plasterki
1 mała cytryna – w cieniutkie plasterki
Całość schłodzić.
Wskazówki praktyczne:
Jabłka - ze zwartym miąższem - nie mogą się rozgotować!
Jeśli chodzi o śliwki, to preferuję węgierki (z pestkami!). Przy łączeniu wywaru z kompotem należy uniknąć wlania osadu ze śliwek.
Najbardziej pracochłonne jest "rozbieranie" pomarańczy. Najlepsze są te duże, z grubą skórą, bo cząstki są w takiej łatwo zdejmowalnej osłonce. Bardziej oporne fragmenty okrawam ostrym nożykiem. Ważne, żeby cząstki były w całości.
Owoce przygotować wcześniej, żeby je wszystkie naraz wrzucić do wrzątku.
KOMPOT WIGILIJNY
10 dkg suszonych śliwek – namoczyć, ugotować osobno w niewielkiej ilości wody z cukrem
3 kwaskowate jabłka + 20 dkg cukru + wanilia = wrzucić na wrzątek (około 1,5 l), lekko obgotować.
Dodać śliwki wraz z wywarem. Całość doprowadzić do wrzenia - zdjąć z ognia.
Do wrzątku dodać surowe owoce:
2 -3 pomarańcze – obrane ze skórek cząstki
2 -3 banany – w plasterki
1 mała cytryna – w cieniutkie plasterki
Całość schłodzić.
Wskazówki praktyczne:
Jabłka - ze zwartym miąższem - nie mogą się rozgotować!
Jeśli chodzi o śliwki, to preferuję węgierki (z pestkami!). Przy łączeniu wywaru z kompotem należy uniknąć wlania osadu ze śliwek.
Najbardziej pracochłonne jest "rozbieranie" pomarańczy. Najlepsze są te duże, z grubą skórą, bo cząstki są w takiej łatwo zdejmowalnej osłonce. Bardziej oporne fragmenty okrawam ostrym nożykiem. Ważne, żeby cząstki były w całości.
Owoce przygotować wcześniej, żeby je wszystkie naraz wrzucić do wrzątku.
____________________
Ela - Puste pole z wysepką kwiatową
Ela - Puste pole z wysepką kwiatową