Kupiłem cebulki lilii, były na promocji. Mam je wsadzić do gruntu jak najszybciej czy poczekać do jesieni?
(kłącza piwonii też były więc jakby ktoś miał pojęcie też o nich)
Kupiłam worek wyschniętych, mizernych cebulek na wyprzedaży w markecie, o dziwo wszystkie wyrosły, a teraz zaczynają kwitnąć
Każda wydaje się inna, jestem ciekawa co wykluje się z reszty pąków
Kupiłam kilka lilii, ale w ogrodzie mam nornice, które urzędują w grubej ściółce i zastanawiam się, czy mogą rosnąć w normalnych zakopanych donicach ? Jeżeli tak, to jakie duże muszą być te donice, żeby 1 szt. lilii mogła się swobodnie rozrastać ?
Jaką ziemię przygotować do posadzenia lilii ?
Kasiu sadziłam po dwie średnie cebule do trzylitrowej doniczki. Jak cebula duża, jedną do dwulitrowej. Sadziłam w ziemi z ogrodu wymieszanej z kompostem.
Niestety po trzech latach słabiej kwitły, a po wykopaniu okazało się, że doniczki wypełnione są cebulami przybyszowymi. Korzenie przerastały doniczki, więc trochę pewnie czerpały z gleby.
Mimo plagi gryzoni sadzę już tylko do gruntu.
Soniu, bardzo Ci dziękuje, ze podzieliłaś się swoimi doświadczeniami Jednym słowem nie ma co kombinować. Do doniczek można posadzić na jeden, góra dwa sezony, a pózniej do gruntu. Tylko z tego co czytałam, to lilie raczej nie lubią przesadzania ..