Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II » Edycja postu

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Janina 09:54, 08 lis 2012

Czy od strony południowej można sadzić wysokie drzewa? chcę osłonić się od sąsiadów .I jeszcze jedno jakie trawy najbardziej pasują do hortensji? a jakie żurawki wytrzymują duże nasłonecznienie.
Gardenarium 11:00, 08 lis 2012

asc napisał(a)
Jeszcze jedno pytanie...jak głęboko siać te nasionka werbeny?

Płytko, po wierzchu, leciutko wzruszyć i przyklepnąć.
Zważywszy że sama się wysiewa, to na pewno tak właśnie siejemy.

Więcej naszych doświadczeń tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska

i tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/230-verbena-bonariensis-werbena-patagonska

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 11:02, 08 lis 2012

Janina napisał(a)
Czy od strony południowej można sadzić wysokie drzewa? chcę osłonić się od sąsiadów .I jeszcze jedno jakie trawy najbardziej pasują do hortensji? a jakie żurawki wytrzymują duże nasłonecznienie.

Od strony południowej to zależy jaki efekt chcesz osiągnąć i w o jakiej porze roku. Ja bym radziła od południa posadzić świerki serbskie, które można ograniczać w razie czego a wysłonięcie jest zimozielone czyli trwałe.

Drzewa liściaste mogą w późnym wieku spowodować wiele kłopotów.

Instagram Ogrodowiska
Janina 13:05, 08 lis 2012

Dziękuję bardzo. Cała strona południowa wzdłuż ogrodzenia jest niezagospodarowana,wszyscy znajomi mi mówią, że duże drzewa zasłonią dostęp słońca do wnętrza ogrodu. Mnie raczej zależy aby było trochę cienia bo jak na razie to aż za dużo tego słoneczka.
Gabisia 14:10, 08 lis 2012

Danusiu, nie wiem czy czytujesz Werandę (ja prenumeruję wiele pism wnętrzarskich) ale bardzo Ci polecam grudniowy numer.
Są tam piękne zdjęcia ogrodu Mai Palmy, projektantki, której ogród był kiedyś w "Mai w ogrodzie". Bardzo mi się ten ogród podobał, jest bardzo nowoczesny i oryginalny, teraz trochę "dojrzał" i wygląda jeszcze fajniej.
Doczytałam też, że ten dom i ogród jest ... w Komorowie

I mam jeszcze pytanie na temat tarasu z drewna garappa.
Jakiego oleju używa Wiciu do impregnacji tarasów egzotycznych?
I drugie pytanie - czy coś się stanie jak w tym roku nie zaimpregnuję desek na zimę?
(szczerze mówiąc w tym roku nieco się zagapiliśmy, a teraz chyba już nie zdąży wyschnąć bez słońca)
kaisog1 14:25, 08 lis 2012

Gabi odpowiedź na Twoje pytanie odnośnie olejowania tarasu znajduje sie chociażby w Ogrodzie z lustrem na str 32 Troche tez informacji w dziale Tarasy i balkony.
Gabisia 14:29, 08 lis 2012

kaisog1 napisał(a)
Gabi odpowiedź na Twoje pytanie odnośnie olejowania tarasu znajduje sie chociażby w Ogrodzie z lustrem na str 32 Troche tez informacji w dziale Tarasy i balkony.

Dzięki Kasiu, wpisałam w wyszukiwarkę olejowanie tarasu, ale nic mi nie wyskoczyło.
kaisog1 14:31, 08 lis 2012

Nie ma sprawy Faktycznie dla olejowania tarasu są tylko 3 wyniki Ja znalazłam po słowach "drewna egzotycznego"
ArturPoniato... 14:44, 08 lis 2012

Gardenarium napisał(a)

Najbliżej to Hakonechloa a trawa w głębi, to carex?
Gardenarium 14:50, 08 lis 2012

Ta żólta to w tym akurat przypadku Carex elata "Aurea" a dalej Carex comans 'Frosed Curls'.

Hakonechloa rośnie z tyłu za turzycą, no i w innym miejscu - bardziej na rogu tej rabaty.

A to Carex comans 'Frosed Curls'

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies