Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje ukochane miejsce na ziemi

Moje ukochane miejsce na ziemi

agata19762 21:54, 29 kwi 2016

Bogdzia napisał(a)
Trawka wydaje sie byc bardzo podobna.
Ania ma rację te jałowce rozwalą sie bardzo szeroko a sa kłujace i potem masakra nawet przy obcinaniu jak najszybciej przesadz, ja swoje wywaliłam.Te kiełbaski które pokazałas to moim zdaniem nie z grabu tylko z brzozy, masz blisko brzozę? A graby i buki to ja tez mam , faktycznie pod nimi nic nie urosnie i sucho bardzo, ale przedpłocie mi sie podoba.

Bożenko to jest na sto procent z grabów .
Jutro zrobię fotki ile tego jeszcze na drzewach.
W sobotę wygrabałam na przedpłociu 3 wózki ogrodowe. Dlatego nie znoszę grabów!!!
Nie rozumiem miłości do tych drzew...

Brzozy mam ogromne po drugiej stronie ogrodu.

Jałowce jednak przesadzę.
Dziękuję za rady.
agata19762 21:57, 29 kwi 2016

Od 13 godz.znowu pada...ciągle pada.

Rozplenice ruszyły.

Hortensje także.

inag 01:13, 30 kwi 2016

agata19762 napisał(a)

Bożenko to jest na sto procent z grabów .
Jutro zrobię fotki ile tego jeszcze na drzewach.
W sobotę wygrabałam na przedpłociu 3 wózki ogrodowe. Dlatego nie znoszę grabów!!!
Nie rozumiem miłości do tych drzew...

Brzozy mam ogromne po drugiej stronie ogrodu.

Jałowce jednak przesadzę.
Dziękuję za rady.

Zgadza się to są "kiełbaski" z grabów. Przy Twojej wielkości drzew rzeczywiście mogą trochę wkurzać ale nie ma gatunków idealnych. Pomyśl sobie ile dobrego dają - choćby tak jak wspomnaiłaś - cień. Brzozy mają też mają takie cuda na sobie, pylą, zrzucają tony małych listków, wypijają wodę wszystkim roślinom dookoła. Moje sosny - rosną jak szalone, zrzucają mnóstwo igieł, szyszek, korzenie mają bezpośrednio pod ziemią...Można by tak wymieniać wieeeeele gatunków
(Ja też bym jałowce przesadziła)
agata19762 07:31, 30 kwi 2016

inag napisał(a)

Zgadza się to są "kiełbaski" z grabów. Przy Twojej wielkości drzew rzeczywiście mogą trochę wkurzać ale nie ma gatunków idealnych. Pomyśl sobie ile dobrego dają - choćby tak jak wspomnaiłaś - cień. Brzozy mają też mają takie cuda na sobie, pylą, zrzucają tony małych listków, wypijają wodę wszystkim roślinom dookoła. Moje sosny - rosną jak szalone, zrzucają mnóstwo igieł, szyszek, korzenie mają bezpośrednio pod ziemią...Można by tak wymieniać wieeeeele gatunków
(Ja też bym jałowce przesadziła)

Ilonka graby mam od południowej strony 6 szt.przed ogrodzeniem.

Brzozy z drugiej strony dwie ogromne.

Mój Kubuś ma alergię na brzozę
agata19762 07:34, 30 kwi 2016

Floksy wystartowały tworzą ładne dywaniki kolorowe.

Od północnej strony jeszcze nie kwitną.

agata19762 09:07, 30 kwi 2016

Wczoraj całe popołudnie padał deszcz, dlatego trochę czasu spędziłam w kuchni...miałam natchnienie na pieczenie.
Upiekłam szarlotkę, ciasteczka maślane i paszteciki do barszczu.

Smacznego !!!

elzbieta_g 09:11, 30 kwi 2016

agata19762 napisał(a)

spory kawał ogrodu, jest gdzie szaleć choć ogród otoczony drzewami ładnie wygląda to z liśćmi jest koszmar ty masz brzozy ja mam lipy...nie wiem co gorsze
pysznościami się poczęstowałam
inag 20:17, 30 kwi 2016

I jak radzicie sobie w okresie pylenia z alergią?
Co jak co ale smaka na te paszteciki to mi narobiłaś...
agata19762 20:45, 30 kwi 2016

elzbieta_g napisał(a)

spory kawał ogrodu, jest gdzie szaleć choć ogród otoczony drzewami ładnie wygląda to z liśćmi jest koszmar ty masz brzozy ja mam lipy...nie wiem co gorsze
pysznościami się poczęstowałam

Ela z liśćmi mam przewalone bo wieją wiatry od południa i przynoszą mi liście od sąsiadów.

Za ogrodzeniem mam aleję lipową 6szt.posadzoną przez konfederatów barskich, którzy jeździli na Węgry po wino.

Smacznego !!!
agata19762 20:51, 30 kwi 2016

inag napisał(a)
I jak radzicie sobie w okresie pylenia z alergią?
Co jak co ale smaka na te paszteciki to mi narobiłaś...

Ilonka inhalacje, sterydy, wziewy i do przodu na ogrodzie mam dwie brzozy.
Mogłabym wyciąć, ale sąsiadka z jednej strony posadziła 8 a druga ma chyba 15 w zagajniku.
W tym roku i tak dużo pada więc pylenie jest słabsze.

Smacznego !!!