Witam ponownie

Dom stoi więc mogę zająć się chociaż troszkę ogrodem. Większa część działki zostanie jeszcze zmasakrowana, trzeba rozplantować ziemię z wykopu z przodu budynku aby podniećś w ten sposób teren dlatego nic tam nie posadzę, za domem też nie poszaleję bo tam właśnie leży ta ziemia. Pozostał mi jak na razie tylko 4m pas ziemi między budynkiem a granicą działki. "Za miedzą" jest pole uprawne, od którego chciała bym się jakoś odgrodzić. Dom stoi na wyjątkowo wietrznej górce, wiatr wieje zawsze od strony tego pola więc pomyślałam o grabowym żywoplocie.Mogła bym go posadzić tak jak zaznazcyłam na obrazku:
Zaznaczyłam na obrazku strony świata. Poniżej zdjęcie tego skrawka ziemi:
Przed żywopłotem marzy mi się rabata

Muszą to być rośliny cieniolubne i takie, które nie zagłuszą tych grabów z tyłu. Może macie jakieć pomysły?

Chciała bym tam posadzić chociaż jednego rododendrona - boję sie tylko, że będzie za wielki w stosunku do nowoposadzonego grabu (a może na początku on wcale nie jest taki duży?), myślę też o hostach, żórawkach,liliach, bergenia sercowata, orliki, miodunki, trzmielina fortune'a. Takie wynalazłam i mi się spodobały ale nie wiem jak z nich stworzyc rabatę i czy mogę je łączyć