Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Zalewa do mięs z kolendrą

Pokaż wątki Pokaż posty

Zalewa do mięs z kolendrą

agniecha973 09:54, 26 mar 2012


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Podaję przepis na wspomnianą gdzieś w wątkach zalewę do mięs. Sporządzam zalewę wg przepisu, studzę i zalewam nią mięso (dość sporo - ok. 7kg, nie umiem dokładnie określić) w garnku kamionkowym. Odstawiam w chłodne miejsce (piwnica na ok. 5-7 dni). Mięso musi być całe zanurzone, więc ustawiam na nim talerzyk a na wierzch słoik wypełniony wodą, zeby dociskał. Jeśli bierzemy mniejszą ilość mięsa, trzeba zrobić mniejszą ilość zalewy, bo w tej ilości będzie za słone.

3 litry wody
15 g ziaren kolendry
6 goździków
18 ziaren pieprzu
18 ziaren ziela angielskiego
8 liści laurowych
30 g cukru
20 dkg soli
1 łyżka bazylii

Wszystko zagotować i warzyć 20 min pod pokrywką.

Ostudzić. Dodać 5 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę.

Do wędzarni.

Zalewa jest dość aromatyczna, więc jeśli ktoś nie przepada za silnymi aromatami, to nie polecam.
Dla mnie na razie to najlepsza z wypróbowanych zalew. Kolendra nadaje mięsu lekko kwaskowaty posmak.
____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
finka 19:26, 26 mar 2012


Dołączył: 05 maj 2011
Posty: 1502
Ha! Agniecha wycelowałaś idealnie w mój gust! Uwielbiam kolendrę zarówno całe ziarna jak i roztarte.
Ja też robię zalewę do mięs z kolendrą, czosnkiem, liśćmi laurowymi i pieprzem oraz z owocem jałowca - tylko na zimno i wszystko stoi około 5-6 dni w piwnicy.

a na te święta spróbuję Twojego przepisu!
____________________
Marta /Finka/ Zielony Punkt - ogród Finki
agniecha973 19:48, 26 mar 2012


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Marto, podaj zatem swój przepis, jestem go ciekawa. Może ja zrobię Twój
____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
monteverde 19:57, 26 mar 2012


Dołączył: 31 paź 2010
Posty: 44149
no oczywiście w czasie stania przewracacie te mięska? oba przepisy dobre
____________________
monteverde-mój kawałek raju - mój kawałek raju II - Kwiatowy ogródek Monteverde
agniecha973 20:00, 26 mar 2012


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Jak się uda, zazwyczaj raz albo dwa.
____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
wawik 20:24, 26 mar 2012


Dołączył: 15 lip 2011
Posty: 468
Dziewczyny już robią przygotówkę do świąt - wspaniale.
Ja też już 19 lat w mięsnych kupuję tylko surowe mięso, a wszystkie wyroby sam sobie i (nie tylko sobie) robię.
Jutro wybieram się na maleńkie zakupy.
Widzę tu w przepisach całą litanię dodatków.
Ja z kolei do peklowania używam tylko peklosoli. Większe kawałki tylko nastrzykuję.
W zalewie trzymam około tygodnia w zależności od stężenia solanki i temperatury, ale przekładam mięsko codziennie.
____________________
agniecha973 20:27, 26 mar 2012


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Oryginalnie w tym przepisie była sól peklowa, ale przerobiłam.
____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
wawik 20:41, 26 mar 2012


Dołączył: 15 lip 2011
Posty: 468
Dla ciekawości dodam, że sól peklową sam sobie robię.
W marketach jest sół niejodowana np. w 5-cio kilogramowych opakowaniach, dla ścisłości dodam, że jodowana jest tylko w kilkogramowych opakowaniach, albo mniejszych.
Sól mieszam z saletrą 3% i zimą tylko do peklowania dodaję cukier.
Bawiłem się kiedyś w dodawanie różnych dodatków, ale na teraz mięsko ma mieć smak mięska i dymu.
Z kiełbasami można w smakach różnych przypraw, albo dodatków się bawić, ale to już jest inny temat.
____________________
monteverde 20:48, 26 mar 2012


Dołączył: 31 paź 2010
Posty: 44149
sól peklowana jest potrzebna dla koloru mięsa,żeby nie było takie brzydkie, Wawik jakie masz proporcje na sól?
____________________
monteverde-mój kawałek raju - mój kawałek raju II - Kwiatowy ogródek Monteverde
agniecha973 20:52, 26 mar 2012


Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Wiem, wtedy jest czerwone jak sklepowe. A ja się przyzwyczaiłam, że swojskie takie nie jest.
____________________
Agnieszka Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej / Przedogródek Agniechy973
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies