agniecha973
09:54, 26 mar 2012

Dołączył: 09 lis 2011
Posty: 11946
Podaję przepis na wspomnianą gdzieś w wątkach zalewę do mięs. Sporządzam zalewę wg przepisu, studzę i zalewam nią mięso (dość sporo - ok. 7kg, nie umiem dokładnie określić) w garnku kamionkowym. Odstawiam w chłodne miejsce (piwnica na ok. 5-7 dni). Mięso musi być całe zanurzone, więc ustawiam na nim talerzyk a na wierzch słoik wypełniony wodą, zeby dociskał. Jeśli bierzemy mniejszą ilość mięsa, trzeba zrobić mniejszą ilość zalewy, bo w tej ilości będzie za słone.
3 litry wody
15 g ziaren kolendry
6 goździków
18 ziaren pieprzu
18 ziaren ziela angielskiego
8 liści laurowych
30 g cukru
20 dkg soli
1 łyżka bazylii
Wszystko zagotować i warzyć 20 min pod pokrywką.
Ostudzić. Dodać 5 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę.
Do wędzarni.
Zalewa jest dość aromatyczna, więc jeśli ktoś nie przepada za silnymi aromatami, to nie polecam.
Dla mnie na razie to najlepsza z wypróbowanych zalew. Kolendra nadaje mięsu lekko kwaskowaty posmak.
3 litry wody
15 g ziaren kolendry
6 goździków
18 ziaren pieprzu
18 ziaren ziela angielskiego
8 liści laurowych
30 g cukru
20 dkg soli
1 łyżka bazylii
Wszystko zagotować i warzyć 20 min pod pokrywką.
Ostudzić. Dodać 5 ząbków czosnku przepuszczonego przez praskę.
Do wędzarni.
Zalewa jest dość aromatyczna, więc jeśli ktoś nie przepada za silnymi aromatami, to nie polecam.
Dla mnie na razie to najlepsza z wypróbowanych zalew. Kolendra nadaje mięsu lekko kwaskowaty posmak.