Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi po zimie

Ogródek Hanusi po zimie

hanka_andrus 15:36, 27 lis 2012

Ewo,Pszczółko,nie mogę powiedzieć...... zostaw ogród i przyjeżdżaj,razem pochodzimy,bo jeszcze pracujesz......ale na urlop i zmianę klimatu.....czemu nie......Spacery u mnie...codzienne. po 3 razy.
Bogdzia 15:40, 27 lis 2012

hanka_andrus napisał(a)
Betysiu,Irenko,Elizo...witam ! Mimo nawału prac znalazłyście czas na wpis u mnie?! Cenne to zaiste!
Dla Was.....rarytasik....chiński grzybek ..cordyceps.....po polsku maczużnik...pasożytujący na owadach.....antyrakowe właściwości
znaleziony przeze mnie na spacerze.......

.

Że jesteś znawczynią grzybów to wiem ale że znalazłas grzyb pasożytujący na owadach?????????????? Na jakim owadzie?????A może na owocach miało byc-zgłupiałam.
wadol 15:43, 27 lis 2012

hanka_andrus napisał(a)
Betysiu,Irenko,Elizo...witam ! Mimo nawału prac znalazłyście czas na wpis u mnie?! Cenne to zaiste!
Dla Was.....rarytasik....chiński grzybek ..cordyceps.....po polsku maczużnik...pasożytujący na owadach.....antyrakowe właściwości
znaleziony przeze mnie na spacerze.......

.

Haniu odniosę sie do tego rarytasu słowawi Swietłany Allilujewny!

" Boże, jaki piękny stworzyłeś świat, jaki doskonały - każdą trawkę, każdy listek! Stale pokrzepiasz i podtrzymujesz na duchu człowieka żyjacego w strasznej, ogłupiałej gromadzie. I tylko przyroda - wieczna i potężna, daje mu siły i pociechę, równowagę ducha i harmonię"
Milka 16:02, 27 lis 2012

Takiego grzyba nie widziałam, ale te właściwości o których piszesz, budzą od razu wielkie nim zainteresowanie; zdjęcia ze spaceru przepiękne!
hanka_andrus 16:27, 27 lis 2012

Dla Ciebie Bożenko zdjęcie maczużnika bojowego z ,,podłożem"

http://www.manufacturer.com/cimages/product/www.alibaba.com/0325/v/10310661_Cordyceps_Militaris.jpg
pilchova_anna 16:34, 27 lis 2012

Haniu , pozdrawiam , całuje wszystkich . Czytam Twoje wierszyki , podziwiam ...masz talent . Grzyb tež ładny taki jakiś kosmaty , jeszcze niewidziałam . Przyciaga owady a potem je zjada . To jakaś ,,muchołapka ,,.
Haniu , w domu jako w domu , póki niema śniegu to dobrze , ale juž strasza ze śniegiem . Posyłam Ci pozdrowienie z lata , Pa ..pa ..ściskam , trzymaj sie cieplutko , napisz . W ogrodowisku jestem každy dzień . Podziwiam Wasze ogrody , niektóre bardzo ładne . U mnie mało kwiatów , długa zima i cień do południa , ale za to świerki szumia každy dzień . Pa...Hanulko .
Bogdzia 16:45, 27 lis 2012

hanka_andrus napisał(a)
Dla Ciebie Bożenko zdjęcie maczużnika bojowego z ,,podłożem"

http://www.manufacturer.com/cimages/product/www.alibaba.com/0325/v/10310661_Cordyceps_Militaris.jpg

No faktycznie rarytasik wypatrzyłaś.Zawsze się można czegoś od Ciebie nauczyc. Pozdrówka Haniu.
hanka_andrus 16:46, 27 lis 2012

Jeszce masz kwiatuszki Anulko, ale rokitnik już oskubany, przez Ciebie,czy przez ptaki?

Cordyceps.
Grzybek żyje na martwych owadach,a do gąsienic motyli dostaje się przez skórkę.
Jest wielkości bukowego listka.W Polsce rzadki.Najwięcej jego rośnie w Chinach.
Ma właściwości imunologiczne, wzmacniające cały organizm,polecany dla starszych i sportowców,hamuje rozwój, komórek rakowych.
Są u nas firmy handlujące wyciągami z cordycepsu,lub sproszkowanym grzybem.W necie jest wiele stron.
Milka 16:47, 27 lis 2012

wracamy do natury, w niej trzeba szukać sposobów na wszystko, tylko póki co, jeszcze jej do końca nie znamy i nie rozumiemy
hanka_andrus 17:04, 27 lis 2012

Ale do grzybów warto wracać,nie do tych hodowlanych pieczarek,ale do rosnących w naturze.Po Czernobylu,trochę nas odstraszono,ale już poczyściła się gleba.Nasi przodkowie jedli grzyby,ryby,i płody swoich sadów i ogrodów,okresowe posty od mięsa zachowywali,i nie słyszeli o nowotworach.
Wracajmy do natury......