Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Projekt na ogród

Projekt na ogród

kaaasiik 19:16, 22 kwi 2012

Witajcie. Mam do wygospodarowania kawałek ogrodu, planuje tam posadzić róże na pniu oraz zwisające, berberysy admiration i lawendę. Zrobiłam taki mały projekt i powiedzcie mi co o tym sądzicie i czy dobór roślin jest ok?

Oto krótka legenda mojego rysunku: u góry te zielone kule to berberys, jakaś odmiana zielona, niżej te palmy różowe to róża na pniu zwisające ( są dwie), ponizej na szkicu trójkątów czerwone kule to berberys admiration, by ułożyć takie trójkąty z nich a w trójkątach są trzy róże na pniu, a niebieskie kreski to lawenda. Co o tym myślicie?

Sebek 19:27, 22 kwi 2012

Niewiele z tego wiem, ale róże na pniu lubią wymarzać - i to bardzo.

Nie wiem gdzie jest płot, jaka to strona świata - musisz uzupełnić rysunek...
kaaasiik 19:39, 22 kwi 2012

Przy stronie wschodniej jest ścieżka i jest to raczej miejsce nieco oddalone od płotu. Te trójkąty wskazują na to jak chce ułożyć berberysy wokół róż na pniu. A nieco dalej róże zwisające. Na końcu tego kawałka ogrodu na stronie zachodniej w lini prostej chce posadzić inną wersję berberysów.
Gardenarium 20:20, 22 kwi 2012

To dość finezyjny układ, ale jak będą ładne rośliny i róże w okresie kwitnienia, to może wyglądać "bombowo". A jakie kolory róż planujesz?

A może berberys zamiast zielonego - żółty? albo coś z tyłu zimozielonego np. cis Elegantissima, bo zimą będzie dość pusto, a lawenda niebieska i cis żółty z tyłu - będzie ładnie wyglądało.

Lawendę trzeba pasem posadzić nie tak rozrzucona jak Twoje kreski.

Instagram Ogrodowiska
kaaasiik 20:26, 22 kwi 2012

Myślę nad różą pomarańczową, może białą i czerwoną, tak planuję posadzić lawendę pasami, to był taki orientacyjny zarys, i berberys admiration jest pomarańczowo czerwony, nad żółtym berberysem też myślałam posadzić w tyle zamiast zielonego. Tylko martwię się nad tymi piennymi różami czy to dobry pomysł, bo boję się żeby mi przetrwały zimę, czy może zamiast ich coś innego dać?
Gardenarium 19:11, 23 kwi 2012

Zamiast piennych róż możesz posadzić inne pienne rośliny wybór jest.
Np pienne iglaki karłowe, pienna trzemielina, pienne ostrokrzewy, jakieś śliwy dziecięce o purpurowych listkach szczepione na 1,20. O cisach piennych nie wspomnę, bo to dość droga opcja.

Róże trudno zimują, trzeba je poziomo zakopywać do ziemi.

Instagram Ogrodowiska
kaaasiik 20:55, 23 kwi 2012

Raczej planuje posadzić coś kwitnącego, drzewek raczej nie chce, gdyż mam w innym miejscu a chce ożywić to miejsce, i raczej posadzę te róże pienne, dużo czytałam i jest wiele sposobów na ich ochronę, tylko trzeba tego pilnować, a może macie jeszcze jakieś pomysły na mój projekt? coś dodać, coś zmienić. Ten projekt to widok z góry
Sebek 23:30, 26 kwi 2012

Teraz jak wiem o co chodzi to w sumie dobry układ

Z tyłu jeśli chcesz możesz dodać perovskie - one są podobne do lawendy, ale większe