Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess » Edycja postu

W Gąszczu u Tess

LIDKA 21:25, 06 sty 2026

Tess najlepsze życzenia. ❤️
Mam podobną śniegowa kołderkę, może to i dobrze, ziemia się nawodni i rodków nie muszę podlewać, gorzej że jeszcze cebul nie posadziłam. Też szybko zaczynam cięcia i sprzątanie a tak to mamy jeszcze odpoczynek od ogrodu.

Za to na YT oglądam sobie ogrodowe kanały.

W którym ogrodzie masz platana? Pokażesz?
Tess 00:18, 07 sty 2026

LIDKA napisał(a)
Tess najlepsze życzenia. ❤️
Mam podobną śniegowa kołderkę, może to i dobrze, ziemia się nawodni i rodków nie muszę podlewać, gorzej że jeszcze cebul nie posadziłam. Też szybko zaczynam cięcia i sprzątanie a tak to mamy jeszcze odpoczynek od ogrodu.

Za to na YT oglądam sobie ogrodowe kanały.

W którym ogrodzie masz platana? Pokażesz?

Witaj w klubie, też nie posadziłam cebulowych. Zima mnie zaskoczyła, jak drogowców

Platan zagościł w miejskim ogródku, w dawnym ogródku Babci Danusi.
Patelnię mam tam od rana do 15-16, dopiero później wielki orzech sąsiadki daje cień.
Jest tam tak gorąco, że do 16-tej nie można nic robić.
Dlatego wykombinowałam że platan będzie wysoki (i szeroki) i zacieni (kiedyś) część tej patelni i dom który też się nagrzewa od słońca.

Jutro zrobię jakąś fotkę, bo nie mam jego zdjęcia.

LIDKA 16:11, 07 sty 2026

Nie wiem jak dużego posadziłaś platana ale one szybko rosną.
Moje miały po 1.5 M chyba , obcinałam dolne gałęzie.
Teraz ok 5-6 M myślę bo są dwa razy wyższe od 2 m płotu. A jeszcze 2 razy je obciachalam na krótko w międzyczasie. One dość późno u mnie ruszają a liście mają długo. U mnie glina.