Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

ewa004 22:15, 24 mar 2013

I tak chyba zrobię ,szkoda trochę, ale co tam kupi się nowe
nieszka 22:20, 24 mar 2013

No trochę szkoda...
Ale jak usychają to chyba już nic z tego nie będzie...
ewa004 22:30, 24 mar 2013

Umorduję wszystko co żywe
Pelargonie porażka ,hortensje porażka ,zobaczymy jak róża przetrwała ,a już nie daj Boże jak coś moim bukszpanom się stanie.
Anabell 22:57, 24 mar 2013

Ewa! przestraszyłam się twoim przerażeniem o hortensję, szukałam kiedy Przyniosłaś do domu , byłto początek lutego a nie wiem ile stała w domu zanim zrobiłaś zdjęcie na tamtym były takie same pączki. Pewnie to samo zdjęcie teraz wstawiłaś, a doczytałam się że to bukietowa ona nie powinna mieć w lutym pączków. to już ruszyła. wówczas miała mokro i pisałam czy nie za mokro ja na zdjęciu mało widziałam. To tak trzeba wyczuć za sucho uschnie a za mokro padną korzenie.
Jak są muszki to tam za dużo wilgoci. i nie potrzebnie tak wcześnie zasiliłaś. mszyca ,muszki atakują jak roślina ma duże stężenie azotowe.
Wyjmij z doniczki i obejrzyj korzenie, jak mokro przesadzić. odrzuć troszkę ziemi z dna i co się da z góry. jak dobre korzenie to mało odsyp. daj torfu ona musi ruszyć. teraz juz niech stoi w domu w świetle.
ewa004 23:01, 24 mar 2013

Haniu bo to zdjęcie to było robione wtedy jak przyniosłam do domu w lutym ,teraz już tych zielonych pączków nie ma
Wyciągnę jutro z doniczek i zobaczę jakie ma korzenie.
Anabell 23:09, 24 mar 2013

mnie w ubiegłym roku po zimie , 6 wielkich donic hori ogr. padło ale za sucho miały.stały pod szkłem i słońce wysuszyło a ja za późno wiosną podlałam. w budynku lepiej się przetrzymują nie wysusza tak. ok 14 lat przetrzymuję nigdy nic nie zmarnowało się a zimy były różne
Latem też mi padła z zalania , stała w osłonce i deszcz naleciał , ja wyjechałam na odpoczynek, mąż nie pomyślał. ale po jakimś czasie odchorowała i puściła z korzenia.
Anabell 23:10, 24 mar 2013

To jest bukietowa czy ogrodowa.
Loosiuu 23:19, 24 mar 2013

Liście ogrodowej
Gosiniak 09:29, 25 mar 2013

Ewa na pocieszenie dodam, że mi się też w zeszłym roku nie udało, pościła listki w garażu, a jak przeniosłam, to zaczęły zasychać, nie wiem co zrobiłam źle, a muszki to tak jak Hania pisze, jak jest dużo wilgoci to one są.
Kupimy sobie nowe i już, nie ma co płakać
Anabell 11:02, 25 mar 2013

Ewa ! jeśli jeszcze nie obcinałaś , to wyjmij tylko z doniczki szybciej osuszy się, połóż na bok karpę.jeśli korzenie są żywe to da radę a jak nie to puści z korzenia, ale musi odchorować. wyjmiesz z donicy to poczujesz zapach czy jest pleśni , stęchlizny., trzeba osuszyć.