Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Co z tym ogródeczkiem począć

Co z tym ogródeczkiem począć

waldek727 00:04, 02 mar 2015

Juzia napisał(a)
To chyba nie dosadzę lawend do nowej różanki.
Będę szukać czegoś innego

Justynko.
W ogrodach nie ma sensu sadzić obok siebie roślin które w naturze występują w dwóch różnych i odmiennych od siebie środowiskach.
Róże lubią regularne dość obfite podlewanie.
Lawenda lubi stanowiska suche.
Róże wręcz przepadają za żyzną i urodzajną glebą zasilaną obornikiem.
Lawenda nie toleruje obornika w żadnym przypadku i najlepiej rośnie w mało urodzajnej ziemi.
Najlepszą ściółką dla róż jest drobna przekompostowana kora.
Dla lawendy, warstwa żwiru.
Róże lubią jasne a nawet tolerują półcieniste stanowiska.
Lawenda kąpałaby się w słońcu od rana do wieczora.
Odpowiednie pH dla róży wynosi 6.0-6.2
Lawenda obficie kwitnie w glebie zasadowej o pH 7.2-7.5
Nie wiem co jest w tym takiego dziwnego, że tych dwóch roślin nie powinno się ze sobą zestawiać w kompozycjach roślinnych?
Nieprawdą jest też to, że lawenda odbiera różom większość potrzebnych im do życia składników pokarmowych. Lawenda jest rośliną mało wymagającą. To róże są w tym przypadku żarłokami.
Słaba kondycja róż rosnących w pobliżu lawendy wynika z tego, że te półkrzewy mają bardzo mocno rozbudowany swój system korzeniowy. Jej (lawendy) silne odrosty korzeniowe penetrując glebę nawet w promieniu 2,5m ściśle oplatają korzenie róż, które z kolei lubią mieć wokół siebie dużo wolnej przestrzeni.
Przepraszam Ewo za tak obszerny post w Twoim wątku, ale jak sądzę może on pomóc zrozumieć pewne zasady odpowiedniego doboru roślin.
Pozdrawiam.

polinka 07:32, 02 mar 2015

Ewa a widziałaś jak szybko i sprawnie przycinali różę? Patrzyłam i nie mogłam uwierzyć ale wiadomo to profesjonaliści
siakowa 07:48, 02 mar 2015

prawda, a człowiek nad każdą gałązeczką się trzęsie
Juzia 08:21, 02 mar 2015

waldek727 napisał(a)

Justynko.
W ogrodach nie ma sensu sadzić obok siebie roślin które w naturze występują w dwóch różnych i odmiennych od siebie środowiskach.
Róże lubią regularne dość obfite podlewanie.
Lawenda lubi stanowiska suche.
Róże wręcz przepadają za żyzną i urodzajną glebą zasilaną obornikiem.
Lawenda nie toleruje obornika w żadnym przypadku i najlepiej rośnie w mało urodzajnej ziemi.
Najlepszą ściółką dla róż jest drobna przekompostowana kora.
Dla lawendy, warstwa żwiru.
Róże lubią jasne a nawet tolerują półcieniste stanowiska.
Lawenda kąpałaby się w słońcu od rana do wieczora.
Odpowiednie pH dla róży wynosi 6.0-6.2
Lawenda obficie kwitnie w glebie zasadowej o pH 7.2-7.5
Nie wiem co jest w tym takiego dziwnego, że tych dwóch roślin nie powinno się ze sobą zestawiać w kompozycjach roślinnych?
Nieprawdą jest też to, że lawenda odbiera różom większość potrzebnych im do życia składników pokarmowych. Lawenda jest rośliną mało wymagającą. To róże są w tym przypadku żarłokami.
Słaba kondycja róż rosnących w pobliżu lawendy wynika z tego, że te półkrzewy mają bardzo mocno rozbudowany swój system korzeniowy. Jej (lawendy) silne odrosty korzeniowe penetrując glebę nawet w promieniu 2,5m ściśle oplatają korzenie róż, które z kolei lubią mieć wokół siebie dużo wolnej przestrzeni.
Przepraszam Ewo za tak obszerny post w Twoim wątku, ale jak sądzę może on pomóc zrozumieć pewne zasady odpowiedniego doboru roślin.
Pozdrawiam.

Waldku....ale my to wszystko wiemy.... tylko co poradzić, że takie zestawienie jest idealne dla naszych oczu?
Mysza 13:04, 02 mar 2015

Szalejesz z zakupami

I znowu zrobiło się różano
waldek727 19:11, 02 mar 2015

Juzia napisał(a)

Waldku....ale my to wszystko wiemy.... tylko co poradzić, że takie zestawienie jest idealne dla naszych oczu?

Tylko musimy pamiętać, że przyroda rządzi się swoimi prawami których my nie jesteśmy w stanie zmienić. Każdy nasz nieprzemyślany ruch kończy się na ogół porażką z którą później ciężko się jest nam pogodzić. To, że rośliny nam usychają, nie chcą rosnąć, są atakowane przez różne choroby jest wyłączną winą człowieka.
ewa004 20:17, 02 mar 2015

Kasiu WBjak mnie ta rabata nie będzie w tym roku korcić to może już coś tam urośnie
Hortki bedą już 3 letnie więc spodziewam się że zaszaleją .
Korcą mnie nasadzenia miedzy kulkami tam mi coś nie pasi ..ale poczekam

Waldek oczywiście że sie nie gniewam ,cieszę się że zajrzałeś

Polinka widziałam jak ciachał te róże Ja to bym ja z każdej strony obejrzała kilka razy zanim bym obcięła

Kasia ja nie dość że się trzęsę, to jeszcze szkoda mi obciąć

Juziek i ja sie teraz zastanawiam czy Lariską nie dać szafwii zamiast lawendy

Gosiu dziś domówiłam ostatnią 9 różę i to już na prawdę koniec
Urszulla 20:26, 02 mar 2015

Cofając się poczytałam o polowaniu na sarnę kosztowna impreza to fakt i współczuję problemów. Ile róż byłoby za to nawet nie liczę Ci bo oszalejesz.

malgorzata_s... 20:30, 02 mar 2015

Ewuś współczuję bliskiego spotkania z sarną U ciebie nadal się dzieje oj dzieje Plany , zakupy, dyskusje Nadrobiłam i pozdrawiam
ewa004 20:31, 02 mar 2015

Ulcia na ta chwile sarna mnie kosztowała już tysiaka ,bez przeliczania na róże szaleję