Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

zawitka 19:11, 18 wrz 2016

Anda 15:50, 21 wrz 2016

Proszę ile kwiecia u Ciebie O metodzie ścinania bylin o połowę opowiadał kiedyś angielski ogrodnik. One wtedy robią się mocniejsze i mniejsze, ale trochę później kwitną. Podobno trzeba ścinać w czerwcu. W zeszłym roku ścięłam tak chryzantemę i była niższa tylko trochę, a kwitła tak ze dwa tygodnie później.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
zawitka 16:04, 21 wrz 2016

Anda napisał(a)
Proszę ile kwiecia u Ciebie O metodzie ścinania bylin o połowę opowiadał kiedyś angielski ogrodnik. One wtedy robią się mocniejsze i mniejsze, ale trochę później kwitną. Podobno trzeba ścinać w czerwcu. W zeszłym roku ścięłam tak chryzantemę i była niższa tylko trochę, a kwitła tak ze dwa tygodnie później.[/quote

Ewa --te wysokie brzydko wyglądają na dole bo łapią grzyba .Zobaczę na wiosnę poekperymentuję z nimi .Fakt że to opóznia kwitnienie ,ale wczesniej są inne Pozdrawiam
gobasia 16:12, 21 wrz 2016

zawitka napisał(a)

Powiem wam jak zrobić żeby wysokie marcinki były niskie -- na wiosnę jak podrosną na 15-20 cm ścinamy samą górę o 5-6 cm i tą metodą ponoć --piszę ponoć bo nie sprawdziłam jeszcze --będą niższe.Patent do wykorzystania na wiosnę .A może już ktoś tak zrobił ----napiszcie Pozdrawiam

no tak bardzo to ich nie obniżymy.... ale bardziej sie zageszczą i bedą stabiniejsze

można nie ścinać wszystkich pedów tylko polowę ,wtedy kwitnienie bedzie dłuższe...
robiłam też tak wysokie chryzantemy i floksy
zawitka 16:40, 21 wrz 2016

gobasia napisał(a)

no tak bardzo to ich nie obniżymy.... ale bardziej sie zageszczą i bedą stabiniejsze

można nie ścinać wszystkich pedów tylko polowę ,wtedy kwitnienie bedzie dłuższe...
robiłam też tak wysokie chryzantemy i floksy

No i oto chodzi żeby były stabilniejsze ooo i jeszcze chryzantemy dzięki za podpowiedż. Pozdrawiam
GorAna 18:38, 21 wrz 2016

zawitka napisał(a)

Nie są za blisko płotu to tak wygląda.Ja ciąc lubię wszystko ale nigdy nie cięłam szmaragdów boję się czy nie stracą swego pokroju Kto już ciął może się odezwie i pokaze Plissss!!!!

Halinko szmaragdy lubią cięcie, nie bój się
Wiosną możesz je zacząć równać, choć nie wiem na jaką wysokość mają rosnąć
lojalna_ 19:28, 21 wrz 2016

Szmaragdy tez po raz pierwszy cielam w tym roku, zaraz lepiej wygladaja. Cielam delikatnie z gory i po bokach z obu stron tez delikatnie. Moj eM ciał precyzując )))

Mysle ze z gory mozesz je troszke podrownac )))
jolanka 19:47, 21 wrz 2016

Halinko, ciachaj z góry wiosną Jak nie będziesz wiedziala jak przyjedziemy i zrobimy z Kasią
katel 22:55, 21 wrz 2016

Witam się u Ciebie ale masz wystrzyżony ogród miarka w oku normalnie
zawitka 08:09, 22 wrz 2016

GorAna napisał(a)

Halinko szmaragdy lubią cięcie, nie bój się
Wiosną możesz je zacząć równać, choć nie wiem na jaką wysokość mają rosnąć

No to mam zajęcia trochę na wiosnę .One mają rosnąć na 2 -3 m żeby zakryły mi płot sasiadki to bedę miała zieloną ścianę .