Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

zawitka 08:14, 16 mar 2017

http://sklepagnex.pl/pl/p/Propionian-wapnia-spozywczy-1-kg/923

Do oprysków na grzyby i nie tylko.
zawitka 08:24, 18 mar 2017

Doradzcie proszę jak ustawić buksy na tej rabacie to jej druga poważna rewolucja i ta będzie ostatnia .A okazja jest dobra bo już powysadzałam trochę roślin z niej.To jest wschodnia strona ale słońca tu nie ma za dużo bo od prawej str jak się patrzy na zdjęcie są duże drzewa.Chodzi mi tylko o ustawienie buksów bo reszta będzie potem choć tam już są hortki i trawy .To taki pierwszy przed ogródek .
Basilikum 08:30, 18 mar 2017

a Ty chcesz nowe dokupic i dosadzc czy przemeblowac te, ktore juz sa?
zawitka 08:33, 18 mar 2017

Przemeblować te co są Nie mogę ich ustawić chyba nie wiem sama co chcę. mogą być kule ze stożkami ale ni diabła mi to nie wychodzi,jakiś chaos panuje i ei mogę tego ogarnąć
zawitka 08:51, 18 mar 2017

A tu dalsza część tej rabaty ale z tą sobie pewnie poradzę jak poustawiam buksy!!!!
Tu też prawie wszystko do zmiany.oczywiście oprócz drzewa i kamola.
MirellaB 11:51, 18 mar 2017

Witaj Jak dobrze, że do mnie zajrzałaś i napisałaś, że u Ciebie sadzenie
Masz łatwiej, bo rośliny wysadzone i buksiki już masz.
Na przodzie te trzy stożki to bym gdzieś bardziej do tyłu posadziła, a na przód kulki - wszystko tak rozstawione, a nie w rzędzie.
Tylko ja w planowaniu nie jestem za dobra. Pewnie inni lepiej podpowiedzą
Luki 12:11, 18 mar 2017

Taką mam propozycje

3 kulki po prawej posadzone w takim nierównobocznym trójkącie, 3 stożki posadzone po lekkim łuku bo z tego co widzę rabata jest na samym froncie i od strony furtki stożki nam się nie pokryją.
Przed stożkami dwie kule posadzone tak by odległość od krawędzi nie była taka sama, ale dokłądne rozmieszczenie musisz już ustalić widząc rabatę z każdej strony, a przynajmniej tych najcześciej oglądanych stron tak by bukszpany jak najmniej się pokrywały.

Do tego widzę, że rabata jest spora, więc bardziej z przodu pierwsze skrzypce będą grały bukszpany jako element zimozielony, a w rogu w ich plecach warto byłoby posadzić coś większego górójącego nad rabatą, mogą to być derenie o barwnych liściach lub pędach, hortensje, klon palmowy Artropurpureum jako mocniejszy akcent kolorystyczny, trawy ozdobne, ale wtedy ze 3 i bardziej po trójkącie by wypełnić tą przestrzeń, a między nie jakieś wyższe kwitnące byliny. Między bukszpanami już coś niższego trawki, żurawki, jakaś niższa kwitnąca bylina, ale ta wtedy bliżej tylnych bukszpanów. Byle nie za dużo gatunków, tak myślę, że maksymalnie 5 jeżeli chciałabyś taką większą różnorodność.
Ewentualnie jak to miejsce ma więcej cienia niż słońca mogą to być funkie, jarzmianki, paprocie, białe tulipany na wiosnę, jakieś turzyce i będzie miodzio
zawitka 12:16, 18 mar 2017

Mirka----to już coś dobry pomysł bo one mi tutaj tyż nie bardzo leżą, ale poczekam może coś ktoś jeszcze wymyśli .Ta sosenka w środku do przesadzenia.Tak buksy mam i różne mogę dosadzać i przesadzać ale kuncepta brak :ha ha
zawitka 12:23, 18 mar 2017

OOOO LUKI-----dzięki zaraz lecę popatrzeć od bramki jak to wygląda dzięki bo chyba to będzie to reszta pomiędzy to jakoś ogarnę a buksy najważniejsze Ten układ od tej strony jak patrzę w komp to widzę z okna z kuchni --dzieki za poświęcenie mi chwilki czasu----tutaj zawsze można liczyć na przyjaciół maluję na kartce i lecę do bramki
Madzenka 23:00, 18 mar 2017

A ja bym dała stożki w jednej lini równolegle do łuku rabaty. Łuki dał prostopadle