Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Połowa działki - czyli mam powoli dość

Połowa działki - czyli mam powoli dość

MirellaB 08:00, 22 mar 2017

To jak długo je chodowałaś do takich dorodnych?
zawitka 08:24, 22 mar 2017

O O po kilka lat a ten ma kilkanaście .

Przycinam go na kostkę i chcę żeby zarosła mi murek więć jednej przedniej strony nie obcinam tylko wyrównuję wystające gałązki .Nie kupuję buksów Kupiłam 4 duże i 19 małych w zeszłym roku były bez chorób a cała reszta to moja hodowla Migdy mi nie chorowały
zawitka 08:25, 22 mar 2017

Cis piękny jest jak idą młode złote gałązeczki
zawitka 08:27, 22 mar 2017

A tu gotowa prawie rabata A co do odważnych świat należy .Nawet jak mi trawki i trzmielina przymarznie to jak widać na obrazku mam zapas na rozdzielenie
Pszczelarnia 13:22, 22 mar 2017

U mnie cis 'Aurea Decora' tak chce rosnąć gniazdowo. Na pewno 'Elagantissima' ale to żółte.

Nigdy nie udało mi się ukorzenić bukszpanów, nie wiem co źle robię? A chciałabym z moich zdrowych, bo tych "z handlu" boję się jak ognia.

frezja 15:11, 22 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Nigdy nie udało mi się ukorzenić bukszpanów, nie wiem co źle robię? A chciałabym z moich zdrowych, bo tych "z handlu" boję się jak ognia.

Lata temu, jeszcze przed O ukorzeniałam, bez żadnej wiedzy ogrodniczej w tym temacie. Gałązka do ziemi i tyle. Próbuj ze ścinków"
Agania 20:51, 22 mar 2017

Halinko ty masz cudowne rączki do swoich sadzonek, mnie się bukszpanki też porzyjmowały, po zimie dopiero się ukorzeniły, posadzone do kastry i do torfu wiosną, zalne deszczówką
m_gocha 22:13, 22 mar 2017

Halinko ja robiłam sadzonki bukszpanów latem (prosto do gruntu). Widzę, że nie uschły i są nadal zielone, ale gdy przez przypadek wyjęłam jedną z nich to widzę, że nie mają w ogóle korzonków. Jak myślisz, czy jest szansa, że one wypuszczą jeszcze korzenie?
zawitka 08:46, 23 mar 2017

Pszczelarnia napisał(a)
U mnie cis 'Aurea Decora' tak chce rosnąć gniazdowo. Na pewno 'Elagantissima' ale to żółte.

Ewa poczekaj do czsu jak dobrze ruszą soki i buksy pójdą w górę - dobrze zaczną rosnąć.Potem natnij gałązek tak żeby od rozgałęzienia goła gałązka w dół miała z 5 cm natnij ich dużo ja tnę b dużo ostatnio miałam ok 100.Znajdż miejsce lekko zacienione i wilgotne młode posadzone gałązki muszą mieć dużo wilgoci.Wsadzaj je blisko siebie maczając nóżki w wodzie i ukorzeniaczu/ do zdrewniałych/tak żeby cały patyczek był w ziemi aż do listków.Nawet jak przykryjesz listki to się nic nie stanie. Jak wsadzałam tę stówę to zrobiłam sobie z sadzonek taki kwadracik nieco niżej niż poziom żeby woda nie uciekała.Zostaw je w spokoju na 2 lata stale patrząc czy nie trza podlać .Mur beton będziesz miała 90% sadzonek.Buks to twarda sztuka i w ukorzenianiu też .Powodzenia
ren133 09:19, 23 mar 2017

zawitka napisał(a)

Ewa poczekaj do czsu jak dobrze ruszą soki i buksy pójdą w górę - dobrze zaczną rosnąć.Potem natnij gałązek tak żeby od rozgałęzienia goła gałązka w dół miała z 5 cm natnij ich dużo ja tnę b dużo ostatnio miałam ok 100.Znajdż miejsce lekko zacienione i wilgotne młode posadzone gałązki muszą mieć dużo wilgoci.Wsadzaj je blisko siebie maczając nóżki w wodzie i ukorzeniaczu/ do zdrewniałych/tak żeby cały patyczek był w ziemi aż do listków.Nawet jak przykryjesz listki to się nic nie stanie. Jak wsadzałam tę stówę to zrobiłam sobie z sadzonek taki kwadracik nieco niżej niż poziom żeby woda nie uciekała.Zostaw je w spokoju na 2 lata stale patrząc czy nie trza podlać .Mur beton będziesz miała 90% sadzonek.Buks to twarda sztuka i w ukorzenianiu też .Powodzenia

Muszę spróbować jeszcze raz wg Twojej instrukcji bo w ubiegłym sezonie nie udało mi się z tym ukorzenianiem