Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:36, 30 wrz 2013

bogumila_bienko napisał(a)
Bardzo lubię jesień u Ciebie...jest taka kolorowa.Pozdrawiam.

Bogusiu miło Cię widziec . Ja też lubię u siebie jesień ale w tym roku mam obawy czy będzie taka urokliwa jak na ogół bywa. Pozdrówka serdeczne śle.
Bogdzia 19:39, 30 wrz 2013

Anita1978 napisał(a)
U mnie teź przymrozek chwycił....
Mimo to pozdrawiam z optymizmem

Optymizm nie powinien nas opuszczc nawet jak są przymrozki i mróz ale troche zal , a mnie chyba szczególnie bo przez półtora miesiąca wakacji wogóle nie wychodziłam z domu przez chore oczy i nawet okna nie odsłanialiśmy bo światło bardzo mnie raziło, tak więc lata wogóle nie miałam.Pozdrówka Anitko.
agata19762 20:18, 30 wrz 2013

Bogdziu oglądając Twoje fotki czuję ciepełko słoneczka
Bogdzia 20:30, 30 wrz 2013

agata19762 napisał(a)
Bogdziu oglądając Twoje fotki czuję ciepełko słoneczka

To fajnie bo już ciepełka coraz mniej chociaz dzis też dzien był miły i właściwie cały spędziłam na powietrzu, ale rano był mocny przymrozek, begonie juz do wyrzucenia, krokosmie wykopałam a jutro jak nic nie wypadnie dalszy ciag wykopywanie mieczyków i mojej jedynej dalii a potem juz sadzenie cebulowych. Pozdrawiam Agatko.
agniecha973 20:30, 30 wrz 2013

Ja też byłam i jestem na bieżąco (prawie zawsze masz mój oddech na plecach). I też pozdrawiam.
U nas też spory przymrozek. Najpierw dwie nocki delikatny, a w niedzielę nad ranem zdrowo chwyciło. Cukinie zwarzyło i begonie i fasolę i ... Ale trudno. Czas wszystko do domu przenosić z pola. Jak co roku...
Mieczyki późno posadziłam i jeszcze w sobotę bukiet spory do domu przyniosłam.
Elik 20:40, 30 wrz 2013

Bogdzia, przeglądałam sobie dzisiaj właśnie Twój wątek od samiusieńskiego początku, (szukałam przeróżnych rad rododendronowych I trafiłam najpierw na cudny festiwal kwitnienia, potem na przepiękne jesienne zdjęcia, na miłych ptasich gości, których z ogromną przyjemnością oglądam (wszelkie ptasie opowieści - uwielbiam! uwielbiam!), i na inne zwierzątka. Fajnie, że masz ten prywatny kawałek lasu (ten stół w lesie w jesiennej scenerii z liśćmi – bajka!). Z resztą robisz przepiękne zdjęcia. I jak dziecko czekałam na każdą kolejną bajkę Nie zdążyłam oczywiście przejrzeć wszystkiego, ale będę wracać w zimowe wieczory do tego co już jest wspomnieniem.
Masz tyle pięknych rh (dzięki Ci za listę gatunków – super sprawa), ja też chciałabym mieć kilka (na razie myślę intensywnie gdzie je posadzić w przyszłym roku), chociaż jak zaczęłam czytać wątek o nich to…. prawie to wiedza tajemna Tyle wymagań, tyle warunków, które trzeba im zapewnić... Powiedz mi proszę, że to nie jest wszystko takie straszne i że początkujący ogrodnik też sobie da radę.
Chciałabym się też poradzić; przeczytałam, że u Ciebie rh rosną też przed świerkami. Zastanawiam się czy u mnie docelowo też nie posadzić ich w towarzystwie świerków serbskich tzn. od południa a za nimi świerki. Na razie świerków nie mam jeszcze, jak będą – to pewno będą młode. Dlatego myślę nad odmianami, które wytrzymają słońce zanim świerki podrosną. Doczytałam, że u Ciebie Cunnighams’ White, Album Novum, Roseum Elengans i Catharine van Tol rosną w słońcu i sobie radzą. A ja bym chciała właśnie białe i różowe mniej więcej podobnej wielkości I kwitnące w tym samym czasie. Strasznie podobają mi się z różowych; Helsinki University I Hachmann’s Charmant, ale nie wiem czy dadzą radę na słońcu? Poza tym jak świerki podrosną to będzie tam pełny cień - mam nadzieję, że jakoś to przeżyją.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i będę zaglądać.
P.S. Oczywiście z wrazenia napisałam na starym wątku, ale zaraz się stamtąd skasuję
malgorzata_s... 20:44, 30 wrz 2013

Bogdziu przeczytałam że nie miałaś lata w tym roku. To bardzo przykre na szczęście jednak już za Tobą. Przyszłe lato z pewnością Ci wynagrodzi .
Ewa 21:00, 30 wrz 2013

Bogdziu,
nie przyfruwa juz ta piekna para ptaszków do nas, przylatuja inne już nie takie ładne, ale poprawiła nam sie ogólnie uwaga ...
Pozdrawiam
Bogdzia 21:09, 30 wrz 2013

agniecha973 napisał(a)
Ja też byłam i jestem na bieżąco (prawie zawsze masz mój oddech na plecach). I też pozdrawiam.
U nas też spory przymrozek. Najpierw dwie nocki delikatny, a w niedzielę nad ranem zdrowo chwyciło. Cukinie zwarzyło i begonie i fasolę i ... Ale trudno. Czas wszystko do domu przenosić z pola. Jak co roku...
Mieczyki późno posadziłam i jeszcze w sobotę bukiet spory do domu przyniosłam.

Moje mieczyki przekwitły ale marcinki zważyło i pewnie kiepskie kwitnienie będzie albo i wcale.Późna wiosna była a jesień wczesna i zima juz chce byc , to zima będzie najdłuższa , straszna perspektywa.Pozdrawiam Aguś.
agniecha973 21:10, 30 wrz 2013

Do marcinków nie zaglądałam. Jutro popatrze.