Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:10, 30 wrz 2013

Ewa napisał(a)
Bogdziu,
nie przyfruwa juz ta piekna para ptaszków do nas, przylatuja inne już nie takie ładne, ale poprawiła nam sie ogólnie uwaga ...
Pozdrawiam

Ewuś czytałam już u Ciebie rano ale miałam mało czasu wiec sie nie logowałam. zdjęcia piękne z Niemiec też widziałam . Na razie pozdrówka przesyłam.
Bogdzia 21:11, 30 wrz 2013

agniecha973 napisał(a)
Do marcinków nie zaglądałam. Jutro popatrze.

Zobacz ciekawe jakie bedą u Ciebie.
Bogdzia 21:13, 30 wrz 2013

Elik napisał(a)
Bogdzia, przeglądałam sobie dzisiaj właśnie Twój wątek od samiusieńskiego początku, (szukałam przeróżnych rad rododendronowych I trafiłam najpierw na cudny festiwal kwitnienia, potem na przepiękne jesienne zdjęcia, na miłych ptasich gości, których z ogromną przyjemnością oglądam (wszelkie ptasie opowieści - uwielbiam! uwielbiam!), i na inne zwierzątka. Fajnie, że masz ten prywatny kawałek lasu (ten stół w lesie w jesiennej scenerii z liśćmi – bajka!). Z resztą robisz przepiękne zdjęcia. I jak dziecko czekałam na każdą kolejną bajkę Nie zdążyłam oczywiście przejrzeć wszystkiego, ale będę wracać w zimowe wieczory do tego co już jest wspomnieniem.
Masz tyle pięknych rh (dzięki Ci za listę gatunków – super sprawa), ja też chciałabym mieć kilka (na razie myślę intensywnie gdzie je posadzić w przyszłym roku), chociaż jak zaczęłam czytać wątek o nich to…. prawie to wiedza tajemna Tyle wymagań, tyle warunków, które trzeba im zapewnić... Powiedz mi proszę, że to nie jest wszystko takie straszne i że początkujący ogrodnik też sobie da radę.
Chciałabym się też poradzić; przeczytałam, że u Ciebie rh rosną też przed świerkami. Zastanawiam się czy u mnie docelowo też nie posadzić ich w towarzystwie świerków serbskich tzn. od południa a za nimi świerki. Na razie świerków nie mam jeszcze, jak będą – to pewno będą młode. Dlatego myślę nad odmianami, które wytrzymają słońce zanim świerki podrosną. Doczytałam, że u Ciebie Cunnighams’ White, Album Novum, Roseum Elengans i Catharine van Tol rosną w słońcu i sobie radzą. A ja bym chciała właśnie białe i różowe mniej więcej podobnej wielkości I kwitnące w tym samym czasie. Strasznie podobają mi się z różowych; Helsinki University I Hachmann’s Charmant, ale nie wiem czy dadzą radę na słońcu? Poza tym jak świerki podrosną to będzie tam pełny cień - mam nadzieję, że jakoś to przeżyją.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i będę zaglądać.
P.S. Oczywiście z wrazenia napisałam na starym wątku, ale zaraz się stamtąd skasuję

Elik odpisałam w starym wątku więc prosze zajrzyj bo nie chce mi sie drugi raz pisac.Tu masz
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1089-rododendronowy-ogrod?page=1018
Bogdzia 21:14, 30 wrz 2013

Elik nie szkodzi że w starym, nie przejmuj się tym .
Bogdzia 21:16, 30 wrz 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Bogdziu przeczytałam że nie miałaś lata w tym roku. To bardzo przykre na szczęście jednak już za Tobą. Przyszłe lato z pewnością Ci wynagrodzi .

Małgosiu żal mi tego lata bo człowiek już nie jest młody to kazde lato i każdy dzień ceni ale trudno , nie miałam na to wpływu, byc może nastepne okaze sie wyjątkowo fajne.Pozdrawiam serdecznie.
an_tre 21:17, 30 wrz 2013

Bożenko pozdrawiam i ostatnie już chyba mieczyki zostawiam
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 21:22, 30 wrz 2013

Aniu jak na ostatnie to są w super kondycji, chyba nie było u Ciebie przymrozku, dzieki są śliczne.
an_tre 21:25, 30 wrz 2013

Bogdzia napisał(a)
Aniu jak na ostatnie to są w super kondycji, chyba nie było u Ciebie przymrozku, dzieki są śliczne.
późno je sadziłam, a zimne noce jeszcze ich nie zniszczyły
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Elik 21:34, 30 wrz 2013

Bogdziu, jesteś wielka! Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, bardzo, bardzo! Przekopiuję sobie co mi napisałaś, żeby tego nie zgubić. Chcę je posadzić w przyszłym roku. No właśnie, a kiedy jest najlepszy czas na sadzenie? Wiosna ? Jesień? Obawiam się, że na wiosnę mogę nie zdążyć, bo z tamtej strony muszę puścić najpierw siatkę (nie wiem ile czasu nam to zabierze), a potem resztę czyli świerki i reszta rabatki. Ziemię mam piaszczystą (mogłabym powiedzieć, że prawie sam piach i to też moja zmora), ale w tym przypadku może lepiej, że akurat nie jest to glina.
Wiem, że do przyszłego roku jest jeszcze dużo czasu, ale przynajmniej mam już koncepcję GDZIE bym je chciała i mogła ulokować. Bo szczerze powiedziawszy zaczynałam się martwić już, że nie mam żadnego odpowiedniego miejsca. I dzięki Twojej pomocy wiem już też które gatunki mogłabym wybrać.
Bogdzia 21:56, 30 wrz 2013

Elik napisał(a)
Bogdziu, jesteś wielka! Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, bardzo, bardzo! Przekopiuję sobie co mi napisałaś, żeby tego nie zgubić. Chcę je posadzić w przyszłym roku. No właśnie, a kiedy jest najlepszy czas na sadzenie? Wiosna ? Jesień? Obawiam się, że na wiosnę mogę nie zdążyć, bo z tamtej strony muszę puścić najpierw siatkę (nie wiem ile czasu nam to zabierze), a potem resztę czyli świerki i reszta rabatki. Ziemię mam piaszczystą (mogłabym powiedzieć, że prawie sam piach i to też moja zmora), ale w tym przypadku może lepiej, że akurat nie jest to glina.
Wiem, że do przyszłego roku jest jeszcze dużo czasu, ale przynajmniej mam już koncepcję GDZIE bym je chciała i mogła ulokować. Bo szczerze powiedziawszy zaczynałam się martwić już, że nie mam żadnego odpowiedniego miejsca. I dzięki Twojej pomocy wiem już też które gatunki mogłabym wybrać.

Piach im nie zaszkodzi , musza miec przepuszczalna ziemię a piach taki jest , zawsze można dołożyc lepszej ziemi ale to tylko w przypadku gdyby to był rzeczywiście sam piach.,dasz nawóz do rh i będzie dobrze. Sadzic najlepiej wczesną wiosna albo koło połowy sierpnia i ten termin pewnie bedzie Ci odpowiadał.Chyba wszystko odpowiedziałam. Pozdrówka.