Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

popcorn 12:53, 17 paź 2013

Dobrze że castoramę mam daleeeko!
pozdrawiam!
Bogdzia 12:54, 17 paź 2013

kachat napisał(a)
Bogdziu, mam do ciebie takie pytanie, które pewnie już padło sto tysięcy razy, ale szukałam i za chiny na tych tysiącach stron nie mogę znaleźć odpowiedzi Powiedz proszę w kilku słowach, w jaką ziemię wsadzasz swoje różaneczniki? Co i jakie proporcje

I drugie pytanko: pamiętasz może, co to za kosodrzewina? Akurat taki pokrój mi się bardzo podoba

Kosodrzewiny nie wiem bo u mojej ogrodniczki nie było nazwy .Do rh ziemie z ogrodu mieszam pół na pół z kwasnym torfem ale tu wszystkich upominam zeby nie był z marketu bo oni albo mają torf o ph zbliżonym do 6 wiec za mało kwaśny albo taki zbity w bele gdzie odciągnięto wszystkie soki i on prawie nie wchłania wody. Kup w jakimś sklepiku czy punkcie ogrodniczym i najlepiej zeby to był nasz polski torf. Ph powinno wynosic 3,5-4,5 zawsze na worku jest ta informacja. Zrób dołek Wyjętą ziemie wymieszaj z torfem a w dołku jeszcze porusz ziemę i też wymieszaj z torfem . Na średni doniczkowy rh biorę 60-80l torfu więc dosc dużo . Dołek raczej szerszy niż głęboki , chyba ze rh jest duży.. Roślinie porusz korzonki i wsadz na tym samym poziomie co rosła w doniczce-to jest bardzo ważne bo nie lubią głębokiego sadzenia, dużo lepiej znoszą jak sa posadzone wyzej niż w doniczce ale jak za nisko to choruja-u mnie zawsze chorowały.Jeśli masz jeszcze pytania chętnie odpowiem.
popcorn 12:54, 17 paź 2013

paniprzyroda napisał(a)
Fajne zakupy, szczególnie te błękitne krokusy. Na pewno jeszcze znajdziesz dla nich miejsce. Prawdziwym problemem są jednak nornice, oby nie zniszczyły Ci cebulek. Mam nadzieję, że pogoda pozwoli nam dokończyć sadzenie pozostałych roślin. W przyszły wtorek będę jeszcze sadzić wraz z uczniami róże w ogrodzie szkolnym. W K. zainicjowano akcję "I ty posadź różę", będą rozdawane sadzonki róż wszystkim, którzy zechcą je posadzić przed blokiem szkołą itp. Pozdrawiam, słoneczka życzę.

super pomysł, Mariolu! Kutno będzie prawdziwym miastem róż
Bogdzia 12:56, 17 paź 2013

popcarol napisał(a)
Dobrze że castoramę mam daleeeko!
pozdrawiam!

Karolina a na co kasę będziesz trzymac. Przecież po to sie pracuje zeby sobie robic przyjemności chocby takie za parę złotych. Fakt że kilka torebek i suma wieksza ale i tak to nie jest zakup samochodu.Buziaki.
Bogdzia 12:56, 17 paź 2013

popcarol napisał(a)

super pomysł, Mariolu! Kutno będzie prawdziwym miastem róż

Nie Konin tylko Kutno.
popcorn 12:56, 17 paź 2013

Bogdzia napisał(a)

Karolina a na co kasę będziesz trzymac. Przecież po to sie pracuje zeby sobie robic przyjemności chocby takie za parę złotych. Fakt że kilka torebek i suma wieksza ale i tak to nie jest zakup samochodu.Buziaki.

no pewnie!! ale mam kupę cebul do posadzenia, same świeże zakupy, jeszcze tej jesieni ani jednaj cebulki nie wsadziłam więc kolejnych mi raczej nie trzeba, chyba że te posadzę buziaki!
popcorn 12:57, 17 paź 2013

Bogdzia napisał(a)

Nie Konin tylko Kutno.

już poprawiłam
Bogdzia 12:57, 17 paź 2013

No to już przerwa była , lecę resztę posadzic.
agniecha973 13:00, 17 paź 2013

Ale tu o honor idzie! Karolina obiecała u siebie na wątku już żadnych zakupów w tym roku nie robić
gierczusia 18:03, 17 paź 2013

Bogdzia napisał(a)

Ela Ty nie czekaj na emisję tylko zabierz sie wiosna z dziewczynami i przyjedz , napatrzysz sie na mnie do woli (żadna atrakcja) i nasłuchasz mego głosu(coraz cześciej marudzę) i bedziesz miała na dośc długo dosyc. A przestrzen będzie faktycznie bo to ma byc pierwszy program Mai w HD.

Nooo widzisz ... To Maja HD musiała wynająć ,bo zwykła transmisja nie dała rady ... Tak U ciebie pięknie ... A co do przyjazdu wiosna , to Ty mnie 2 razy nie namawiaj ... Bo rzeczywiście przyjadę