Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

monteverde 19:01, 06 gru 2012

Pierwszy raz słyszę o pełzaczach , pozdrawiam Bogdzie i Mariusza
Bogdzia 19:07, 06 gru 2012

Kindzia napisał(a)
Zostawił u mnie prezent i do Ciebie przyszedł. Coś dla Ciebie ma w worze podobno

Niestety prezent się nie otwiera.
Bogdzia 19:08, 06 gru 2012

monteverde napisał(a)
Pierwszy raz słyszę o pełzaczach , pozdrawiam Bogdzie i Mariusza

Bardzo fajny ptaszek z dośc długim zakrzywionym dziobem który wkłada między korę by wybierac robale. Wkleiła bym Ci tu linka ale Tobie Królowo Linków nie wypada bo sama znajdziesz.Pozdrawiam Aniu.
agata_chrosc... 19:09, 06 gru 2012

Bogdziu, pozdrawiam mikołajkowo i nie tylko
popcorn 19:10, 06 gru 2012

Pierwszy raz słyszę taką nazwę pozdrawiam, miłego wieczoru!
Bożenko jest u Ciebie śnieg? U nas nadal łyso i zimno...
Bogdzia 19:11, 06 gru 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Bogdziu, pozdrawiam mikołajkowo i nie tylko

Dzięki Agatko.Nawzajem dużo pozdrowień.
Bogdzia 19:17, 06 gru 2012

popcarol napisał(a)
Pierwszy raz słyszę taką nazwę pozdrawiam, miłego wieczoru!
Bożenko jest u Ciebie śnieg? U nas nadal łyso i zimno...

Karola śnieg prawie stopniała a jest zimno rano przy ziemi było -11,5 stopnia a wyżej -10. Pełzacze sa leśne i ogrodowe. Widziałam ale zdjec nie mam.

http://www.google.pl/#hl=pl&gs_nf=3&gs_rn=0&gs_ri=hp&cp=6&gs_id=l&xhr=t&q=pe%C5%82zacz&pf=p&tbo=d&output=search&sclient=psy-ab&rlz=1W1ADFA_plPL421&oq=pe%C5%82zac&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=df82d2b8c3f5c63b&bpcl=39650382&biw=1024&bih=546
dajana 22:16, 06 gru 2012

Było podwójnie
dajana 22:16, 06 gru 2012

Bożenko wiem póżno i nietypowy Mikołaj zawitał do ciebie ale to taki miły miziaczek .Przyszedł przed snem się do ciebie połasić się troszkę,, ciepełko też serwuje . A dzisiaj mrozik może się przyda Dobrej Nocki

agniecha973 22:24, 06 gru 2012

Bogdzia napisał(a)

Witam. Podpytam o ptaszka, którego widziałam dziś rano dosłownie przez kilka sekund. Najpierw myślałam, że to wiatr popchał jakiś listek, ale za chwilę zdałam sobie sprawę, że to jest podobne do wróbla, tylko że o połowę mniejsze. Czy są u nas takie maleńkie ptaszki czy to był po prostu młody wróbel? Tylko, że młody wróbel jak dla mnie jest normalnego rozmiaru tylko bardziej smukły, taki chudzielec, a to był okrąglutki ptaszek. Wiem, że dane prawie żadne, ale może właśnie rozmiar coś zasugeruje?

Nasze najmniejsze ptaki to mysikrólik i strzyżyk. Ich zdjęcia są w wątku o ptakach wiec gdybyś tam zajrzała to porównasz z tym co widziałaś, albo zobacz w internecie.

Przepraszam dopiero wróciłam i jeszcze sie nawet nie rozebrałam , muszę się umyc i coś zjeśc . Będe potem.Wszystkich pozdrawiam .

To ja jeszcze dopiszę. Mysikrólik jeśli jest tak odwrócony ze nie widac na jego głowie kolorowego paska moze uchodzic za pół wróbla i jest od niego smuklejszy wiec może to on. Strzyżyk jest koloru czekolady i czesto ma ogonek pionowo wzniesiony do góry.

Mniejsze od wróbla są jeszcze pełzacze - ogrodowy i leśny, wspinają się po pniu drzewa i zagiętym dziobem wydłubują pokarm, ale takie szybciutkie jak listeczek na wietrze, to mysikrólik i strzyżyk. Jest jeszcze zniczek, ale o tej porze już wędruje. Teraz jest w drodze do Hiszpanii, Włoch, Grecji...
Cieplutkie pozdrowienia Mikołajkowe

Zapachniało zacwiergotało mikołajkowo ptaszkami i zrobiło się bardzo sympatycznie. Dzięki Mariusz.

Nie mam dziś czasu na Ogrodowisko, ale wpadłam na 2 minuty zobaczyć co z tym ptaszkiem. Przeglądnęłam zdjęcia i najbardziej pasuje strzyżyk, bo to była taka mała kuleczka właśnie w kolorze raczej jednolitym. Ciekawe, bo rzucił mi się w oczy jego ogonek, ale nie pamiętam czy był w górze. A może właśnie dlatego go zapamiętałam, że trzymał w górze? Dziękuję serdecznie za trop. Myślałam, że nie będzie można wiele powiedzieć na ten temat, bo to przecież bardzo kiepski opis. Ptaszka widziałam dosłownie przez moment i to w kiepskich warunkach, bo przez okienko piwniczne, chyba na nim siedział, bo zeskoczył z tej strony na schody, które widać przez to okienko i ten ruch spowodował, że go zauważyłam. Później hyc na płotek i tyle go widziałam. Pobiegłam po aparat, pozaglądałam w okna z parteru, ale już go nigdzie nie było. Czyżby to był strzyżyk? Będę go wypatrywać i już wiem na co zwrócić teraz uwagę. Dziękuję jeszcze raz.