Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

popcorn 19:49, 22 sty 2013

Witaj Bożenko, pozdrawiam! Jak tam ze śniegiem, dajecie radę odgarniać te ilości? Macie pomoc? Pozdrawiam serdecznie!
Karola
Bogdzia 20:39, 22 sty 2013

popcarol napisał(a)
Witaj Bożenko, pozdrawiam! Jak tam ze śniegiem, dajecie radę odgarniać te ilości? Macie pomoc? Pozdrawiam serdecznie!
Karola

No napadało trochę ale problemu na razie nie ma. M nie ma roboty to nawet zadowolony jak może na powietrzu popracowac. ja kiedyś tez lubiłam ale teraz juz jemu to zostawiam. W każdym bądz razie już go wystarczy i lepiej niech więcej ie pada żeby z nim kłopotu nie było.Pozdrawiam Karola.
Madzenka 20:51, 22 sty 2013

Macham z zaśnieżonego Wrocławia
Magda70 21:23, 22 sty 2013

Lubię wpaść do Ciebie bo mogę sobie na śliczne ptaszki popatrzeć
W pracy gołębie widuję najczęściej...a do domu jak wracam to już prawie ciemno...
Bogdzia 21:25, 22 sty 2013

Marzena2007 napisał(a)
Macham z zaśnieżonego Wrocławia

Odmachuję , u mnie też śniegu nie brakuje.
Gosiniak 21:26, 22 sty 2013

Bogdziu, proszę o przepis na syrop z pędów sosny, jeśli to nie problem, z góry dziękuję
Bogdzia 21:29, 22 sty 2013

Magda70 napisał(a)
Lubię wpaść do Ciebie bo mogę sobie na śliczne ptaszki popatrzeć
W pracy gołębie widuję najczęściej...a do domu jak wracam to już prawie ciemno...

Po takich słowach nie mam innego wyjścia jak wstawic pare zdjęc.

Pozdrawiam Magdo.
Bogdzia 21:36, 22 sty 2013

Gosiniak napisał(a)
Bogdziu, proszę o przepis na syrop z pędów sosny, jeśli to nie problem, z góry dziękuję

Żaden problem i żaden przepis. Oberwac czubki sosen (nie wiecej niż 3/4), umyc , osuszyc i zasypac cukrem Stoi tak długo aż puści sporo soku , najlepiej nw słonecznym parapecie.Czasem zamieszac. Potem przecedzam , doprowadzam do wrzenia ale nie gotuje i wlewam w słoiki . Zakręcam i stawiam ,,do góry nogami " żeby sie zamkneły. Słoiki niezbyt duże bo to jednak lekarstwo i lepiej częściej otwierac niż długo trzymac otwarty (mimo że nie psuje sie szybko) . Mój przepis jest bez alkoholu bo dla dzieci . Hania ma z alkoholem.Na pewno można zalac alkoholem to co zostanie po odcedzeniu syropu i potrzymac trochę ,przecedzic i będzie nalewka sosnowa.

Nie napisałam jeszcze kiedy je obrywac , no więc w fazie jak zaczynają sie odchylac od głównego pędu igły ale przed zdrewnieniem tego pędu.
marzena 21:46, 22 sty 2013

sikorki z tymi jabłkami ślicznie się prezentują...też tak spróbuję pokarmić...

też robie syrop z młodych czubków sosny...ale nie trzymam na słońcu i nie gotuję...i trzymam w ciemnych buteleczkach...kuruję wnuczkę nim, jak zaziębiona...
nalewkę z pozostałych po odcedzenieniu czubków też zrobiłam...super zdrowotna dla dorosłych

ja staram się zbierać w pierwszej dekadzie maja i jeszcze młodziutkie pędy...
monitka 21:50, 22 sty 2013

Bogdziu ślicze zdjęcia sikorkom zrobiłaś! ja też tu lubię zaglądać i popatrzeć na ptaszki u mnie na razie łyso i ptaki nie mają się gdzie chować. Daletego u mnie nie bywają ale mam nadzieję że w przyszłym sezonie się to zmieni
pozdrawiam