Danusza
00:01, 29 sty 2011

Dołączył: 30 wrz 2010
Posty: 2192

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
CIASTO;0,5 kg mąki , kostka kasi , 1 op. proszku do pieczenia małe,dokładnie połączyć dodać ubite 5 zółtek z cukrem (ja daje 1/3 szkl) nie jest wtedy takie słodkie i 3 łyżki duże solidne kwaśnej śmietany połączyć wszystko wyrobić wstawić do lodówki na 3-4 godz.
w tyM czasie 1,5, kg jabłek (zależy jakie duże) obrać, pokroić w kawałki włożyć do rondelka, dodać trochę wody ( nie dużo bo jabłka tez puszcza sok) dodać cukier(znowu 1 szkl. ja daje mniej zresztą to zależy jakie jabłka) cynamon 1 łyzeczkę, kardamon 2-3 ziarka,parę goździków smażyć az porządnie zmiekną jak ostygną kłaść na rozwałkowane ciasto
a ciasto podzielić na 2 części na blachę dac pergamin położyć 1 warstwe ciasta na to jabłka i przykryc druga warstwą nakłuć widelcem po upieczeniu posypac cukrem pudrem
piec 45min/150 st ale to tez zależy od piekarnika SMACZNEGO