Danusza
09:54, 29 sty 2011
Dołączył: 30 wrz 2010
Posty: 2192
SERNIK JAK WIADOMO MA MNÓSTWO SPOSOBÓW WYKONANIA.
JA ROBIĘ NA KRUCHYM CIEŚCIE
ciasto kruche jak do szarlotki
1 kg sera twarogowego zmielić(można kupić gotowy)
1/2 kost. masła
8 jaj
wanilia
1 szkl. cukru
2 łyż. budyniu waniliowego albo sernix
jajka oddzielić żółtka od białek
żółtka ubić z połową cukru dodawać pomału masło jak masa będzie puszysta dodać ser stopniowo, dodać budyń ubić na sztywno białka z cukrem i na koniec dodać do masy serowej delikatnie mieszając łyżką
ciasto kruche podzielić na części 2/3 i 1/3 większą położyć na blachę przygotowaną(z papierem) a z części mniejszej na wierzchu robimy z pasków kratkę , smarujemy ją jajkiem
do masy serowej też można dodawać rodzynki albo brzoskwinie w/g upodobania
piec w 160st/55-60 min
zależy od piekarnika
SMACZNEGO
JA ROBIĘ NA KRUCHYM CIEŚCIE
ciasto kruche jak do szarlotki
1 kg sera twarogowego zmielić(można kupić gotowy)
1/2 kost. masła
8 jaj
wanilia
1 szkl. cukru
2 łyż. budyniu waniliowego albo sernix
jajka oddzielić żółtka od białek
żółtka ubić z połową cukru dodawać pomału masło jak masa będzie puszysta dodać ser stopniowo, dodać budyń ubić na sztywno białka z cukrem i na koniec dodać do masy serowej delikatnie mieszając łyżką
ciasto kruche podzielić na części 2/3 i 1/3 większą położyć na blachę przygotowaną(z papierem) a z części mniejszej na wierzchu robimy z pasków kratkę , smarujemy ją jajkiem
do masy serowej też można dodawać rodzynki albo brzoskwinie w/g upodobania
piec w 160st/55-60 min
zależy od piekarnika
SMACZNEGO