Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Faworki - Chrusty - Chruściki

Pokaż wątki Pokaż posty

Faworki - Chrusty - Chruściki

bogumila 22:11, 29 sty 2011


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
1/2 kg mąki
5 - 6 żółtek
2 łyżki bardzo gęstej śmietany
2 łyżki spirytusu
1 łyżeczka masła [niekoniecznie]
-szczypta soli
------------------------------------------------
wymieszać składniki i napowietrzyć ok 20 min wyrabiając ręcznie
uformować kulę i na noc do lodówki
uformować faworki [ok 50 szt]
smażyć na smalcu lub oleju
posypać cukrem wymieszanym z wanilią[laskę wanilii wkładam do słoika z pudrem]
------------------------------------------------
są różne podobne przepisy ;mozna bez śmietany -wtedy mniej mąki
są też drożdżowe -nie mam przepisu;;ale mi smakują
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
Gardenarium 13:00, 30 sty 2011


Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77308
Bogusiu, czy faworki trzeba koniecznie serwować z hortensją ???? Piękny pomysł na ilustrację przepisu.

Ta specjalnie dla Ciebie

____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka

Instagram Ogrodowiska
bogumila 16:12, 30 sty 2011


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
uwielbiam hortensje - ta jest przepiękna;dziękuję
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
boguslaw_r_ 14:31, 31 sty 2011


Dołączył: 17 gru 2010
Posty: 2407
POMYSŁ WYBORNY postaram się zasłużyć też na kwiatka pozdrawiam
____________________
dla przyjaciół Boguś * Ogród Bogusława * wizytówka
bogumila 21:15, 02 mar 2011


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
zbigniew_gazda 20:52, 03 mar 2011


Dołączył: 02 paź 2010
Posty: 11156
Bogusiu - wyśmienite. U mnie w domu żona też dzisiaj walczyła z faworkami i się udało :
pragnę dodać (Krystyna), że nie dodaję tłuszczu (masła) ale do tej proporcji dodaję 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Również nie chłodzę, tylko zaraz przygotowuję do smażenia. Gotowe ciasto bieję mocno o stolnicę, żeby nabrało powietrza. Podczas smażenia wychodzą bąble, a w czasie jedzenia chrupią jak chrust.





____________________
Zbyszek - *** Nasz przydomowy ogródek *** Wizytówka ***
bogumila 21:16, 03 mar 2011


Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
Ale frajda,;najważniejsze jest ośnieżenie -to najtrudniejsza część pracy.
____________________
W cieniu - zacieniona / Mexico City / Oliwa - park
Jewka 21:22, 03 mar 2011


Dołączył: 03 lut 2011
Posty: 213
To prawda Bogusiu - faworki są pysze. Ja walczyłam (dosłownie, aż bolą mnie ręce) z nimi wczoraj, dzisiaj smażenie to już pestka, ale opłacało się.






Z białek zrobiłam bezy.

____________________
Ewa - Mały eden Ewy
hanka_andrus 21:26, 03 mar 2011


Dołączył: 20 lis 2010
Posty: 34408
O! I beziki! Super!
____________________
sezon 2017 u hanusi sezon 2017 u Hanusi Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon Ogródek Hanusi - kolejny sezon * Ogródek Hanusi po zimie
monteverde 21:31, 03 mar 2011


Dołączył: 31 paź 2010
Posty: 44149
ale słodko u nas dzisiaj) a w sobotę robię tort Pawłowa ale z bita śmietana i granatami)
____________________
monteverde-mój kawałek raju - mój kawałek raju II - Kwiatowy ogródek Monteverde
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies