bogumila
22:11, 29 sty 2011
Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
1/2 kg mąki
5 - 6 żółtek
2 łyżki bardzo gęstej śmietany
2 łyżki spirytusu
1 łyżeczka masła [niekoniecznie]
-szczypta soli
------------------------------------------------
wymieszać składniki i napowietrzyć ok 20 min wyrabiając ręcznie
uformować kulę i na noc do lodówki
uformować faworki [ok 50 szt]
smażyć na smalcu lub oleju
posypać cukrem wymieszanym z wanilią[laskę wanilii wkładam do słoika z pudrem]
------------------------------------------------
są różne podobne przepisy ;mozna bez śmietany -wtedy mniej mąki
są też drożdżowe -nie mam przepisu;;ale mi smakują
5 - 6 żółtek
2 łyżki bardzo gęstej śmietany
2 łyżki spirytusu
1 łyżeczka masła [niekoniecznie]
-szczypta soli
------------------------------------------------
wymieszać składniki i napowietrzyć ok 20 min wyrabiając ręcznie
uformować kulę i na noc do lodówki
uformować faworki [ok 50 szt]
smażyć na smalcu lub oleju
posypać cukrem wymieszanym z wanilią[laskę wanilii wkładam do słoika z pudrem]
------------------------------------------------
są różne podobne przepisy ;mozna bez śmietany -wtedy mniej mąki
są też drożdżowe -nie mam przepisu;;ale mi smakują
