Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Norweski ogródek...

Norweski ogródek...

Zeta 22:11, 08 sty 2013

No tak ....
Magda70 22:39, 08 sty 2013

zaczarowanaa napisał(a)

Myśle i myśle ale chyba dzisiaj nic nie wymyślę......chyba jednak lepszy byłby jakiś zimozielony żywopłot i wtedy coś na jego tle z przodu.......stożki kulki i trawy duuuużo traw tak myśle dla złagodzenia .....?????

zywoplot bym bardzo chciala wysoki z cisa , ale jak kupie tak wysoki cis to mnie maz spakuje i pogoni))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))kosmiczna cena tutaj!!!

LOT-em bliżej i taniej
Dobranoc

ps. nie chodzi o to, ze jak cie M spakuje to LOTem taniej ale sadzonki w twoją stronę z Polski LOTem...jasno sie wyraziliam czy już bełkoczę? Bo na minibar u Marzeny się jeszcze nie załapałam hihihi
beta 09:30, 09 sty 2013

zaczarowanaa napisał(a)
stworzylam cos takiego)

no i zaczyna to juz fajnie wyglądać

tylko się zastanawiam nad tym cisowym żywopłotem przed tymi pnączami?....ja bym u ich stóp dała jakieś byliny i zrobiła żywopłocik z bukszpanu....a żeby nie było monotonnie to może jakieś wyższe trawki gdzie niegdzie...bluszcz też by fajnie tam wyglądał, ale pisałaś że tam słońce cały dzień..więc nie wiem... to na razie tyle...pierwsze takie co mi na mysl przyszło...mam nadzieję że mnie nie przepędzisz?

pozdr
alinak 21:22, 09 sty 2013

Agnieszka ja nic bym nie kombinowała tylko wsadziła winobluszcz pięcioklapowy .
pięknie się czerwieni w jesieni a cisy tam nie wypalą z pnączem . nie dobre towarzystwo . raczej postawiłabym na powojniki do wina i przed tym trawy nizsze i wyższe tzn gracimulusy i cerexy .
przy schodach możesz dać 3 coniki różnej wielkości i przycinać na różnych wysokościach . taki parawan z wina na południowej stronie będzie nie oceniony . mogę ci wstawić mój parawan z winobluszczuu mnie .. zajrzyj sobie
zaczarowanaa 21:37, 09 sty 2013

alinka witaj i wstawiaj to zdjecie))
Ozz 02:11, 10 sty 2013

To powtarzając się trochę - winobluszcz pięciolistkowy jest baaardzo ekspansywny...

ja bym polecała winorośl amurską lub lepiej winorośl japońską - przepięknie się przebarwiają na jesień, zwłaszcza przy skokach temperatury, generalnie bezproblemowe, o proszę:

http://www.futuregardens.pl/winorosl-japonska.html
http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/5,113379,3129729,Ogrod__Zielona_rewolucja_.html?i=2

chociaż jak będą clematisy... to będą i kwiaty jest dylemat
zaczarowanaa 09:08, 10 sty 2013

teraz dopiero mam nad czym myslec dzieki za pomysly))
Zeta 09:30, 10 sty 2013

Nie wiem czy winorośl japońska przykryje ładnie tą dziurę ona ma duże liście ale rosną raczej żadko z tego co czytałam .........może lepiej winobluszcz trójklapowy gesto rośnie i listki się układają ładnie jeden na drugi tyle że może przemarzać.

http://www.ogrodkroton.pl/towar.1337.winobluszcz.trojklapowy.-.japonski.(parthenocissus.tricuspidata.html
Zeta 09:31, 10 sty 2013

A czy to miejsce sloneczne czy cień bo nie doczytałam ???
zaczarowanaa 09:33, 10 sty 2013

palace slonce