Kaktus
14:05, 30 sty 2011

Dołączył: 16 sty 2011
Posty: 35
Witajcie, mam bardzo prosty i sprawdzony przepis na bardzo smaczne ciasteczka. Kilka dni temu przypomniała mi o nich moja córka Kasia. Upiekła i zamieściła nawet zdjęcie. Zachęcam....
SKŁADNIKI :
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie kleiku ryżowego
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WYKONANIE :
Całość zagnieść razem. Z ciasta odrywam małe kawałeczki, robię kulki , rozpłaszczam na dłoni placuszek i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym placuszku robię małe wgłębienie i łyżeczką nakładam dżem taki jaki akurat mam w domu.Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni) kilka minut, może 10. Ja patrzę kiedy się mocniej zarumienią.Uwaga placuszki kłaść od siebie w pewnej odległości, ciasteczka rosną. Z tej ilości ciasta wychodzą dwie duże blachy ( takie jakie są w piekarniku).
Zalety : tanie, prawie błyskawiczne ale najważniejsze bardzo smaczne, kruche i szybko znikają !
SKŁADNIKI :
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie kleiku ryżowego
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WYKONANIE :
Całość zagnieść razem. Z ciasta odrywam małe kawałeczki, robię kulki , rozpłaszczam na dłoni placuszek i kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym placuszku robię małe wgłębienie i łyżeczką nakładam dżem taki jaki akurat mam w domu.Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni) kilka minut, może 10. Ja patrzę kiedy się mocniej zarumienią.Uwaga placuszki kłaść od siebie w pewnej odległości, ciasteczka rosną. Z tej ilości ciasta wychodzą dwie duże blachy ( takie jakie są w piekarniku).
Zalety : tanie, prawie błyskawiczne ale najważniejsze bardzo smaczne, kruche i szybko znikają !
