Moi Drodzy, powracam. Mam niewiele ale juz się dzielę. Przez ostatni rok tworzony był projekt ogrodu. Przy współpracy z przemiłą osobą Martą -Magnolią (tak TĄ Magnolią!!!) telefonicznie i internetowo został stworzony wstępny projekt ogrodu. To co dla mnie było najważniejsze to układ funkcjonalny, linie rabat itp. jezeli chodzi o roślinność to myśle, że większość juz została wybrana ale zapewne będziemy cos jeszcze zmieniać.
Realnie mam na chwile obecną wymurowana podmurówke/murek pod skarpą od strony lasu (wstawie zdjęcia) oraz donice 2x4m, kanciapę na narzędzia oraz schodki na skarpie.
Na wiosnę ruszam z nasadzeniami- zywotniki na ogrodzenie, skarpa z kosodrzewinami, lawendowe pole i przedogródek, reszta trawa z siatką i system nawadniający. Jezeli sił i funduszy wystarczy to będę bardzo happy

. Resztę zostawiam na kolejny rok.
Rozmawiałam z moim M. i podzielam jego obawy, że my laicy możemy nie dac rady samodzielnie wszystkiego wykonać. Chodzi o przygotowanie podłoża, wyznaczenie wszystkich rabat, zaplanowanie i zamontowanie systemu nawadniającego. Magnolia zapewne bedzie pomagać ale zdalnie bo ja jestem z Gdańska.
Podpowiedzcie czy rzeczywiście lepiej wziąć firmę i nie ryzykować, że ogród bedzie wyglądał jakby go "dzieci" robiły.
Damy rade sami :równo posadzić 150 thui 1,4cm, wybrać najładniejsze okazy, zamontować nawodnienie, siatkę na krety itd.? Czy musi nam pomagać ktoś kto w tym siedzi bo inaczej wyjdzie nasz brak doświadczenia.
Będę wdzięczna za wasze opinie i doświadczenia

Postaram sie jutro powklejać zdjęcia
Pozdrawiam