Aleksandra1982
11:04, 21 sie 2012
Witam,
jestem miłośniczką stylu nowoczesnego- zarówno w projektowaniu domu jak i ogrodu. Na dowód załaczam wizualizacje mojego domu, który zaczyna sie niedługo budować
. Mój ogród chciałam utrzymać w charakterze "Ogrodu minimalistycznego", wg. projektu Pani Danusi, której wszystkie projekty mogłabym jeść pełnymi garściami
. Planowałam rozpocząć projektowanie swojego ogrodu dopiero w przyszłym roku ale niestety pewne decyzje musza zapaśc juz za chwilę, a ja nie wiem do kogo innego mogłabym sie zgłosić o pomoc jak nie do Was 
Zatem przechodze do sedna sprawy.... Na załaczonym planie widnieją działki 142/51 oraz 142/52 łacznie mają 2200m2
Na działce wyższej bedzie dom (graniczący z lasem) a niższej ogród. Jak widać bedzie stal na górce, a roznica między najwyższym punktem działki a najniższym wynosi dobre kilka metrów. Tu zaczyna się mój problem, gdyż nie chcę ogrodu nachylonego w kierunku domów sąsiadów. Zakladałam, że podniosę teren żeby był równy ale żeby to zrobić musze złożyć do urzedu wraz z dokumentami "do pozwolenia na budowę" projekt zagospodarowania terenu (pomysł na odprowadzenie wody itp). i co mam zrobic? nie wiem jak ma wygladać na chwilę obecną ogród, chciałam żeby był równy teren -wielki trawnik na środku i po bokoch w równych liniach nasadzenia. a teraz sie okazuje, że to mało realne.... Muszę prosić was o pomoc i podzielenie się wiedzą dotycząca projektowania ogrodu z takim nachyleniem. Mam robić skarpy? mam w ogole nie wyrównywać terenu? a może pchac sie w koszty (ale jakie one moga być dokładnie?) i robić murki oporowe, odwodnienia itp....
Pomożecie? mądre głowy na 'Danusiowej szyi"?
jestem miłośniczką stylu nowoczesnego- zarówno w projektowaniu domu jak i ogrodu. Na dowód załaczam wizualizacje mojego domu, który zaczyna sie niedługo budować

Zatem przechodze do sedna sprawy.... Na załaczonym planie widnieją działki 142/51 oraz 142/52 łacznie mają 2200m2

Pomożecie? mądre głowy na 'Danusiowej szyi"?