barbara_kraj...
23:11, 12 wrz 2012
Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
Grzybki w cieście naleśnikowym przygotowuję zawsze na wieczerzę wigilijną. To taka mała 'przegryzka'
Produkty:
Mąka, mleko, jaja, ususzone kapelusze grzybów prawych lub podgrzybków, sól, masło do smażenia.
Ilości zależnie od potrzeb.
Namoczyć kapelusze grzybów w letniej wodzie przez ok. godzinę. Ugotować w tej samej wodzie, posolić pod koniec gotowania. Grzyby odcedzić i wystudzić. Wywar grzybowy wykorzystać na zupę lub sos.
Przygotować dosć gęste ciasto naleśnikowe, niedużymi partiami wkładać do niego grzyby, obtaczać kolejno a następnie smażyć je na roztopionym maśle do zrumienienia z obu stron.
Placuszki można jeść na ciepło i na zimno. Najbardziej smakują jak ich coraz mniej

Produkty:
Mąka, mleko, jaja, ususzone kapelusze grzybów prawych lub podgrzybków, sól, masło do smażenia.
Ilości zależnie od potrzeb.
Namoczyć kapelusze grzybów w letniej wodzie przez ok. godzinę. Ugotować w tej samej wodzie, posolić pod koniec gotowania. Grzyby odcedzić i wystudzić. Wywar grzybowy wykorzystać na zupę lub sos.
Przygotować dosć gęste ciasto naleśnikowe, niedużymi partiami wkładać do niego grzyby, obtaczać kolejno a następnie smażyć je na roztopionym maśle do zrumienienia z obu stron.
Placuszki można jeść na ciepło i na zimno. Najbardziej smakują jak ich coraz mniej
