Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Tiramisu

Pokaż wątki Pokaż posty

Tiramisu

Danusza 19:06, 31 sty 2011


Dołączył: 30 wrz 2010
Posty: 2192
Moje tiramisu robię tak:
2 op. serka mascarpone
1op. biszkoptów włoskich(sa z lukrem) ale moga byc zwykłe
kubek mocnej rozpuszczonej kawy
kieliszek likieru amaretto
5 żółtek
5 łyżek cukru
wanilia
gorzka czekolada, kakao

cukier z żółtkami i wanilia ubić na puszysto dodać serki mascarpone delikatnie wymieszać

na dnie pojemnika wysokiego ułozyć biszkopty umoczone poprzednio w kawie z likierem amaretto,wykładając nimi dno, na nie kładziemy warstwę masy następnie znowu biszkopty i masa i biszkopty i masa na wierzch posypac kakao i gorzką czekoladą

wstawić do lodówki na 2 godzinki, smacznego
____________________
pozdrawiam Danusza - Ogród Danuszy - odsłona 2 - Wizytowka - Ogród Danuszy
Danusza 19:07, 31 sty 2011


Dołączył: 30 wrz 2010
Posty: 2192


zapomniałam dodać
____________________
pozdrawiam Danusza - Ogród Danuszy - odsłona 2 - Wizytowka - Ogród Danuszy
Matka 21:55, 31 sty 2011


Dołączył: 14 lis 2010
Posty: 7595
Mój M się wyspecjalizował w tiramisu-jak zrobi to znika nawet nie wiemy kiedy...jak każde zresztą ciachomy to słodyciarze
____________________
U Matki
Danusza 22:15, 31 sty 2011


Dołączył: 30 wrz 2010
Posty: 2192
oj my też wszyscy łasuchy
____________________
pozdrawiam Danusza - Ogród Danuszy - odsłona 2 - Wizytowka - Ogród Danuszy
Danusza 22:15, 31 sty 2011


Dołączył: 30 wrz 2010
Posty: 2192
oj my też wszyscy łasuchy
____________________
pozdrawiam Danusza - Ogród Danuszy - odsłona 2 - Wizytowka - Ogród Danuszy
Gardenarium 17:45, 01 lut 2011


Dołączył: 09 lip 2010
Posty: 77308
Ja też, Witek się powstrzymuje, ale ja nie.
____________________
Danusia - Ogród nie tylko bukszpanowy cz.III*Część II*Część I*Wizytówka***Ogrodowisko-ogrody pokazowe*2 Wizytówka

Instagram Ogrodowiska
Bogdzia 22:14, 10 lis 2012


Dołączył: 16 paź 2011
Posty: 58526
Danusza podała już przepis na tiramisu ale na prosbę Marzenki podaję swój nie sprawdzając czy nie są jednakowe.

Składniki:
Serek mascarpone- taki jak na zdjęciu innego nie kupujcie bo ma zupełnie inny smak ....
zaparzona i ostudzona kawa może byc osłodzona (ja lubię kawę czekoladową)
biszkopty, sa specjalne do tiramisu włoskie ale ja zaczęłam robic tiramisu gdy ich jeszcze nie było w sklepach i przyzwyczaiłam się do smaku tiramisu ze zwykłymi okragłymi biszkoptami.
2 żółtka.
Pół szklanki cukru,
amaretto,
śmietanka 30% lub lepiej 36%.(3/4 szklanki)
Czekolada w proszku lub gorzka starta na tarce









Do miski dajemy dwa żółtka i pól szklanki cukru-miksujemy.
Dodajemy serek mascarpone i znów miksujemy az stanie sie pulchny.
W drugiej miseczce ubijamy śmietanę
Dodajemy ubita śmietanę do kremu z serka i delikatnie mieszamy łyżka- nie wolno mikserem.
Biszkopty moczymy w kawie i układamy w przygotowantm naczyniu. Potem łyżką polewamy jeszcze amaretto. Na to kładziemy 1/3 kremu i znów powtarzamy z biszkoptami i amaretto. Ja układam tak dwie warstwy biszkoptów, czasem trzy. Na wierzchu ma byc krem który posypujemy czekoladą. Trochę powinno postac w lodówce żeby się smaki zmacerowały.

____________________
Rododondrenowy ogród II. Rododendronowy ogród. Wizytówka-rododendronowy ogród
barbara_kraj... 00:16, 11 lis 2012


Dołączył: 30 sty 2011
Posty: 18912
O, jest przepis! A ja po necie latałam i lekturę o wytwarzaniu tiramisu studiowałam))
Dzieki, Bogdziu, może kiedyś się skuszę. Ale rodzinkę czymś TAKIM zaskoczę))

P.s. ... i gołąbki w tzw. międzyczasie zrobiłam
____________________
Pozdrawiam - Barbara; Mój 4 arowy azyl... i Wizytówka
baraga1904 07:35, 11 lis 2012


Dołączył: 22 lip 2010
Posty: 6854
...ja robię nawet bez żółtek - jeszcze szybciej, taniej i zdrowiej...przepis pochodzi ze znanego blaga White Plate...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies