Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 10:59, 01 lut 2014

Tam jest słońce, ale tak od marca, bo tak słońce nisko i w tym miejscu jest u mnie najzimniej, myślałam, że wymarzną, ale chyba mur jakoś je chroni i odbija dodatkowo światło; sadź Zbysiu koniecznie, ja uwielbiam je, na nowej rabacie, wiesz, co w sierpniu robiłam, posadziłam 50 sztuk, na pewno jak urosną będę rozsadzać, ale one pasują niemal wszędzie, to się nie martwię
dominika_rew 11:07, 01 lut 2014

Irenko, właśnie też miałam pytać o hakone, bo mam zamiar nabyć je w tym roku i umieścić co najmniej w dwóch miejscach (jedno półcieniste, drugie z większą ilością słońca). Pamiętasz może jaką dokładnie masz odmianę, bo z tego co kojarzę może być bardziej zielona albo żółta?
Ale skoro Ty także ją tak polecasz, to na pewno zakupię, tylko martwię się czy znajdę gdzieś ładne sadzonki w okolicy, bo sklepów internetowych trochę się boję...
Pozdrowienia z coraz cieplejszego Poznania!
Milka 11:23, 01 lut 2014

Dominika, u mnie są w sumie 3 odmiany, w różnych miejscach; te konkretne na zdjęciu to All Gold, w innym mam Albo Auera i Albostriata, wg mnie ta Gold najładniejsza, ale najszybciej rośnie zielona Beni Kaze, ale tej jeszcze nie mam; Finka mi ja bardzo polecała, na pewno ją kupię i tak powoli zrobi się u mnie preria
Naprawdę polecam, półcień jest dla nich najlepszy, bo w zupełnym cieniu liście im zielenieją; odradzam kupowanie tej trawy w internecie, raczej kup w szkółce, albo wybierz się na Gardenię i tam może namierzysz szkółkę w pobliżu siebie
Sebek 11:25, 01 lut 2014

Nie wiem jak będą wyglądać moje hakone w tym roku, ale mogłyby być w połowie tak piękne Jak Twoje Ciekawe w czym tkwi sekret?
dominika_rew 11:32, 01 lut 2014

O dziękuję bardzo za odpowiedź jednak nie ma to jak opinia użytkowniczki i teraz jestem już pewna, że ją chcę
na Gardenii na pewno będę, w końcu mieszkam tak blisko, że grzechem byłoby nie pojawić się... ja od zeszłego roku zaczęłam szaleć trawkowo i nawet moja mama przyznała rację, że musimy mieć ich więcej
niedługo będę planować te rabaty, gdzie przewiduję hakone, więc poproszę jeszcze o Twoją opinię
Milka 11:38, 01 lut 2014

Dominiko, polecam ci jeszcze tę rozplenicę BUNNY LITLLE

a tu porównanie 1. młoda sadzonka hakone i 2. wielkośc po 1 roku

a tu ta nowa partia, sadzone w 2013..przymiarka

Milka 11:40, 01 lut 2014

Sebek napisał(a)
Nie wiem jak będą wyglądać moje hakone w tym roku, ale mogłyby być w połowie tak piękne Jak Twoje Ciekawe w czym tkwi sekret?

Myślę, ze to chodzi o miejsce, rodzaj światła, jakie dostają i wilgoci tam nigdy nie podlewam , bo stale wilgotno jest, może to właśnie ten sekret?
Sebciu, u ciebie tak wszystko buja, że nie mam obaw iż hakone jeszcze da czadu
Milka 11:43, 01 lut 2014

dominika_rew napisał(a)
O dziękuję bardzo za odpowiedź jednak nie ma to jak opinia użytkowniczki i teraz jestem już pewna, że ją chcę
na Gardenii na pewno będę, w końcu mieszkam tak blisko, że grzechem byłoby nie pojawić się... ja od zeszłego roku zaczęłam szaleć trawkowo i nawet moja mama przyznała rację, że musimy mieć ich więcej
niedługo będę planować te rabaty, gdzie przewiduję hakone, więc poproszę jeszcze o Twoją opinię

Tak właśnie pomyślałam, ze Gardenię zaliczysz
Chętnie będę podpowiadać, bo mam różne odmiany, w różnych miejscach, stąd też czerpie wiedzę, gdzie i jak sobie radzą
Mama zakocha się w nich
dominika_rew 12:22, 01 lut 2014

jakie ładne sadzonki tych trawek rozplenic nabyłam w ubiegłym roku dwie odmiany, ale na pewno nie są to Bunny, tylko Hameln a drugiej nazwy nie znam. ale moja kolekcja będzie się chyba powiększać, bo mam gdzie sadzić dzięki za fotki
Milka 12:44, 01 lut 2014

Hameln Black jest piękna