Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 12:10, 27 wrz 2014

marzena napisał(a)
rozplenice cudowne !
ale zupełnie nie rozumiem, co sie stało z bukszpanami...
u mnie czasem ktorys z psów trochę'podleje' i liście brązowieją, ale co u Ciebie sie stało z nimi w takiej ilości ?

Irenko pozdrawiam serdecznie

Nie wiem, naprawdę, bo nagle, za 2 dni...
Marzenko pozdrawiam
walczyłam z paprociami, ależ to ma korzenie, pociągnęłam dalej miskant ML i dołożyłam haone All Gold, poprzesadzałam ukorzenione limki, w sumie tam ich znowu 11, pewnie za 2 lata znowu będę przesadzać

przy okazji zdeptałam na amen trawę, taka tu wilgoć
i narecznicę wyeksponowałam, bo hosty ją zakryły, a taka urodziwa

teraz pasuje do całości
Milka 12:14, 27 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
Irenko, wyczytałam, że w okolicach 22 września nad Europę i nad Polskę przywędrowały chmury z kwasem siarkawym znad Islandii. I piszą, że wiele szkólek ucierpiało z tego powodu w Anglii i Holandii. Być może Twoje bukszpany też oberwały z tego powodu, bo u nas były deszcze i mgła.
Na otwartej przestrzeni może nie byłoby tak okrutnie, ale u Ciebie teren zamknięty, Co wrażliwsze musiały w tej atmosferze trwać i ledwie dychać.

Współczuję.

A ponoć ten wulkan Baracośtam, jeszcze nie do końca się wypalił, Najlepiej by było cały ogród przykryć przed tym dziadostwem.

Haniu, wiesz....Ty masz rację, no bo dumałam i dumałam, analizowałam, a teraz jak to wiem od ciebie, to pasuje, jak ulał!
Włąsnie i mgły miałam straszne, pamiętasz, pokazywałam i ...
deszcze i 2 dni minęło i jak zobaczyłam, to naprawdę szok w pierwszej chwili przeżyłam...biedne te szkółki, a jeśli on nadal kopci, to strach się bać; u mnie inaczej teraz wieje i pada, same zmiany
ściskam Haniu
Milka 12:18, 27 wrz 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Fajnie że ktoś się w sąsiedztwie zabrał za porządki Hania ciekawe rzeczy pisze Faktycznie same plagi w tym roku U nas starsi ludzie zawsze mówili że z deszczem coś przyszło jak z roślinami coś się działo, mądrość ludowa U mnie dzisiaj nadal paskudniei pada Buziaki

To co Hania napisała, to ważne, bo prawie pewne się wydaję, ze to może być przyczyna...
Ciekawa jestem czy sąsiad mi się jakiś fajny trafi, bo nie mamy na to wpływu...ten pierwszy był najfajnieszy, bardzo dbał, upiększał otoczenie, wielu nic nie robi, dosłownie...17 lat mija i palcem nie ruszyli

ależ bieda z tym deszczem u ciebie, oby rośliny nie ucierpiały, do zobaczenia
Milka 12:26, 27 wrz 2014

Tusiala napisał(a)
Tak mi przykro, tyle pracy... może jakoś dadzą radę?
Czerwona trawka prześliczna i daje po oczach ale te rozplenice.... wielkie WOW

Będę trenować cierpliwość
a tu moje tegoroczne patyki, ledwo z ziemi wyciągnęłam, sadzę je do lasku pod rh, za 2 lata powinnam osiągnąć zamierzony efekt
większość patyków kwitła, niektóre wielkie wyrosły, do 1m, inne mniej, ale korzeń!

te wyrosły do metra
Milka 12:32, 27 wrz 2014

waldek727 napisał(a)

Irenko.
Czy zapowiada się na to, że zakwitnie w tym roku?

Pięknie wszystkim dziękuję za gratki

Waldku, patrzyłam, chyba nie zakwitnie, to u ciebie niesamowite, ze kwitnie
coś takiego się robi czerwonego, gdzie te plamki, co to?
Milka 12:34, 27 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Rozplenice świetne. Ja sobie kupiłam Little Bunny. Jakoś myślałam, że to jest to samo co Little Boy.

Bukszpany - niedobrze.

Tego Little Boy widziałam u Marzenki, jest wyższy i ma inne żdźbłaten Bunny lepiej mi się podoba
Milka 12:36, 27 wrz 2014

Sebek napisał(a)
Zobaczyłem bukszpany - pamiętaj Irenko, że w Anglii takich nie spisują na straty - po prostu zostawiają je przez kilka lat i czekają aż się odbudują Choć mnie też znow zaskoczył ten wredny grzyb... Topsin nie działa - Danusia z Madżenką coś zalecały, ale musisz się ich dopytać - Amistar albo Bravo?

A rozplenice wow - niesamowicie Ci rosną

Skoro oni nie spisują, ja też postawię na czas....
Dobrze, że nie leje ...dziś pryskam
a tu same zdrowe bukszpany wkoło tych hortensji, też z farmy i cięłam je tydzień wcześniej, niż te pozostałe
Milka 12:40, 27 wrz 2014

Kasik napisał(a)
Irenko- czytam, że szykujesz się na hortensje w Wojsławicach. Ja planuję jeszcze jedną rabatę z nimi, ale jeszcze grunt nie przygotowany (dopiero wiosną będziemy ją robić) Jak myślisz, czy można je gdzieś zadołować, a wiosną przesadzić? No i jeszcze jedno- czy myślisz, ze tam dostaniemy ładne sadzonki?

Trawek też troszkę kupię- rozplenice są już u mnie, ale jak patrzę na Twoje, to mięknę bardzo.

Szykuję się tylko na Vanilki, no może zawilce i pluskawice dokupię, jak będą
Hortensje wsadź do gruntu, a wiosną przeniesiesz w docelowe miejsce, w ten sposób najlepiej przetrwają
co do oferty, hym...nie wiemmoże kupimy, a jak nie, to chociaż frajda ze spotkania
tu hakone mi szaleją, mają rok i są wielkie
Milka 12:41, 27 wrz 2014

Agnieszka_B napisał(a)
Irenko dziekuje za informacje o molinii i trzymam kciuki za twoje bukszpany.

dziękuję
Milka 12:42, 27 wrz 2014

gierczusia napisał(a)
Miłeczko granulki z okazji takiej pięknej ilości stronek .. Noo i kfiatucha

Co do rozplenicy rubrum to z przechowywaniem nie było większego problemu..poczekałam aż się trochę przymrozi...trochę.. Więc jak liście zbrązowiały to ja ją do zimnej mojej pralni..temp ok 15 st..podlewałam normalnie , przycięłam ja na 10 cm i ona wypuściła nowe listki ..jak zaczęło świecić słońce to ja przestawiłam tak w lutym koło okna balkonowego i już wtedy było jej całkiem dobrze a szaleć zaczęła w maju jak wyszła do ogrodu cały czas w donicy...

Ściskam mocno

Ale odlotowy kfiatuch, co to?
dzięki za dokładną instrukcję, może z dwoma sadzonkami postąpię podobnie

buksik do ciebie niedługo dojedzie ściskam