Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 11:03, 27 wrz 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, trawy masz obłędne Czy rozplenica firewoks zimuje??? Ja myślałam, że nie i...nie kupiłam Bukszpany też mi chorują, tylko nieco wolniej łapią chorobę, ale jednak...Już nie mam siły i ochoty ich kropić - będzie co będzie... Pozdrawiam

Agnieszko, zimuje jeśli zima będzie ciepła, to chyba nawet bez okrycia sobie poradzi, ale jakby mroziło, okryję gałązkami lub liśćmi
przesadziłam berberysy, większe odległości zrobiłam, tam tak nawtykałam, że aż się boję...i coś już wschodzi nowego, ale co!
takie farbowane wrzosy kupiłam do żurawek i żuraweczek idealnie i do irgi pasują

tu za radą Danusi dorzuciłam też wrzosy

tu już posadziłam wszystkie
Luki 11:04, 27 wrz 2014

Irenko ja u siebie też znalazłęm jednego porażonego bukszpana wrocławskiego, ale przyczyna u mnie akurat jest jednoznaczna... leżały na nim zamoknięte i przegniłe kwaity bylin, w tych miejscach liści nie ma, reszta ma więcej przewiewu i nie ma z nimi problemu.
Do zobaczenia jutro w Wojsławicach
ana_art 11:08, 27 wrz 2014

Poczytałem o bukszpanach ... Nic nie powiem bo co tu pisać prezent który otrzymałaś przecudnych idealnie bedzie pasował
Milka 11:10, 27 wrz 2014

butterfly napisał(a)
Irenko - dziekuje za info o rozplenicy - piękna jest !

Ale nie będzie jej tam gdzie planowałam.... za to mam na nią inne miejsce ze względu na wielkość - nie wiedziałam że ona taka duża

To super! większość traw, co mam bardzo lubię, o części zmieniłam opinie na plus, nauczyłam się ich wymagań, bo np turzycę palmową trzeba na wiosnę 2 raz ściąć, to wtedy aż do zimy jest piękna
tu ją fajnie widać

tu molinie

i ich kwiatostan

i marcinek z turzycami

Milka 11:12, 27 wrz 2014

Luki napisał(a)
Irenko ja u siebie też znalazłęm jednego porażonego bukszpana wrocławskiego, ale przyczyna u mnie akurat jest jednoznaczna... leżały na nim zamoknięte i przegniłe kwaity bylin, w tych miejscach liści nie ma, reszta ma więcej przewiewu i nie ma z nimi problemu.
Do zobaczenia jutro w Wojsławicach

A widzisz, ja już też się i nad tym zastanawiałam, czy aby nie jest tam za gęsto i brak przewiewu, muszę to jeszcze zanalizować...
do jutra, bardzo się cieszę, bo ciut mi smutnawo ostatnio...
Milka 11:16, 27 wrz 2014

ana_art napisał(a)
Poczytałem o bukszpanach ... Nic nie powiem bo co tu pisać prezent który otrzymałaś przecudnych idealnie bedzie pasował

No wiadomo, będę walczyć....najwyżej część jasnych wywalę, albo może gdzieś w inne miejsce przeniosę, może w przewiewne...
dzięki, prezent mnie cieszy pod domkiem już wrzosy są, teraz tylko jutro Vanilki kupię i tam pod sosnami domku dam, ich wybarwienie zgra się z kolorem wrzosówno i potem będzie dopiero kamień ywsypany, małe, białe otoczaki
tu widać dla nich miejsce

ta róża okrywowa zachwyca kolorem, zdjęcia tego nie oddają
Milka 11:22, 27 wrz 2014

Krys napisał(a)
Irenko ślicznie te trawy wyglądają mam jedna taka sztuke,a kiedy szukac siewek ? pozdrawiam

Krysiu, nasiona rozrzucałam na jesień, a już w maju i czerwcu zobaczyłam siewki, chodzę i zbieram i sadzę w różne miejsca, jak podrosną pewnie i tak miejsce im zmienię

jedna aż tu się zadomowiła....a traw tu trochę jest
miskant variegatus, arundo donax gold, turzyce palmowe, carex Elata
JulkAd 11:25, 27 wrz 2014

Irenko, pozdrawiam w ten słoneczny dzień...u Ciebie buksy chorują, mam nadzieję, że te z plantacji zdrowe będą, bo wlaśnie wiozę do domu...buziaki
Milka 11:27, 27 wrz 2014

Te z plantacji mi chorują ale to nie wina plantacji, więc się nie martw; dobrze rozluźnij ich bryłę przed sadzeniem, jak mocno zaszalałaś?
Milka 11:34, 27 wrz 2014

zuza12 napisał(a)
Witaj Irenko.
Z przyjemnością przemknęłam przez Twój wątek. Piękne trawy naprawdę wprawiają w zachwyt. Ogromna szkoda tych bukszpanów. U mnie na szczęście bukszpany zdrowe. Po deszczach mączniak zaatakował mi jagodę goi i magnolie. Więc widać, że wszędzie choroby atakują co innego. Życzę powodzenia w uzdrawianiu bukszpanów.
Pozdrawiam.

Dziękuję za odwiedziny Zuziu i słowa pocieszenia, nic tylko czekam
tu z kolei zaczyna kwitnąć rozplenica Moudry, dzieliłam je w marcu
różnica taka, że kłosy na początku wydają się czarne, sama trawa jakby jaśniejsza, ciut niższa, ale potem, jakoś wszystkie rozplenice, oprócz małych i kolorowych wydają mi się bardzo podobne..
pozdrawiam
a przy okazji ta dalia i kosmos siarkowy wg mnie pięknie współgrają