domnik
18:14, 30 gru 2014

Jeśli mogę, dodam tylko, że nasiona metasekwoi tuż po II wojnie światowej trafiły również do Polski. Najstarsze krajowe metasekwoje (obecnie zresztą szyszkujące) mają nieco ponad 60 lat. Drzewka te preferują raczej wilgotne stanowiska. W bardzo sprzyjających lokalizacjach po 2-4 latach mogą wyrosnąć od małej siewki do 2-4 m wysokości. Zaliczają się więc do szybkorosnących. Drobnym mankamentem jest to, że zrzucają one liście / igły na zimę. Wtedy można dostrzec to co stanowi największy atut tego drzewa: piękny pokrój i kształt pnia, który z wiekiem staje się głęboko bruzdowaty. Wygląda to trochę tak jakby te drzewa były z innego świata, coś niesamowitego.
Metasekwoje należą również do mojej ulubionej grupy drzew tak zwanych "czerwono-drewnych". Podobnie jak cypryśniki błotne (Taxodium distichum), mamutowce (Sequoiadendron giganteum), araukarie (Araucaria araucana), kryptomerie (Cryptomeria japonica). Wszystkie te drzewa łączy kilka cech: są egzotykami, mają czerwone drewno lub korzenie, moga rosnąć na sprzyjających stanowiskach w naszym kraju i warto je rozpropagować aby urozmaicić nasz krajobraz.
Metasekwoje należą również do mojej ulubionej grupy drzew tak zwanych "czerwono-drewnych". Podobnie jak cypryśniki błotne (Taxodium distichum), mamutowce (Sequoiadendron giganteum), araukarie (Araucaria araucana), kryptomerie (Cryptomeria japonica). Wszystkie te drzewa łączy kilka cech: są egzotykami, mają czerwone drewno lub korzenie, moga rosnąć na sprzyjających stanowiskach w naszym kraju i warto je rozpropagować aby urozmaicić nasz krajobraz.