Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Pawlus 21:11, 05 maj 2013

Marzenko-przepięknie u Ciebie. Oczu od ekranu oderwać nie można.
Mam kolejne pytanie odnośnie żywopłotu grabowego-jak gęsto masz u siebie posadzony?
Będę taki zakładać u siebie najprawdopodobniej jesienią i nie wiem ile policzyć.
Bo na kupowanie w pęczkach po 15 maja to już chyba za późno?
Madzenka 21:15, 05 maj 2013

Loosiuu napisał(a)
Graby wręcz idealnie przycięte. Brzozy piękne. Wiśnie cudowne. U mnie jeszcze nie kwitną

Kiku-shidare zakwitły tylko na dwuletnich pędach... a jedna amanogawa z trzech padła... do wymiany.. ale nie ma się co dziwić była przesadzona w sierpniu... chyba uschła...
baraga1904 21:15, 05 maj 2013

....pięknie Marzenko u Ciebie...
...szachownice również wpadły mi w oko ale nie kupiłam ( to pieśń przyszłości), tylko tulipki...robiłam tak jak Ty zdjęcia razem z etykietkami żeby mieć na przyszłość inspirację...

...na targu cebulkowym w Amsterdamie byłaś? 20 cebul za 5 euro... nie mieli niestety szafirków
Madzenka 21:24, 05 maj 2013

Pawlus napisał(a)
Marzenko-przepięknie u Ciebie. Oczu od ekranu oderwać nie można.
Mam kolejne pytanie odnośnie żywopłotu grabowego-jak gęsto masz u siebie posadzony?
Będę taki zakładać u siebie najprawdopodobniej jesienią i nie wiem ile policzyć.
Bo na kupowanie w pęczkach po 15 maja to już chyba za późno?

Po 15 maja trochę za późno... mam taki - marnie rośnie... wdrugim sezonie wreszcie się zazielenił i ma aktulnie 50 cm wysokości - rośnie w tym miejscu gdzie jest mata na płocie...
Sugeruję kupienie z bryłą korzeniową co najmniej metrowych o ibcięcie ich o 1/3
Wszędzie sprawdzam jak są sadzone
Co 25-30 cm czyli 4-5 szt na metr.

Zobacz tu zdjęcie spod Rijkmuseum - dosadzili do dużych mniejsze i wyszło co ok 20 cm. ale wg mnie to za gęsto. Wystarczy co 25-30 cm

A tu w Amstelpark sadzone identycznie jak moje - zobacz jakie mają pnie

A tak wyglądają w całej krasie

Mijane zabudowania gospodarcze i fabryki całe otoczone grabami lub bukami....

Takie żywopłoty w polskich warunkach są bezpieczniejsze.... łatwiej uzupłęnić niezauważenie ubytki
Loosiuu 21:26, 05 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

Kiku-shidare zakwitły tylko na dwuletnich pędach... a jedna amanogawa z trzech padła... do wymiany.. ale nie ma się co dziwić była przesadzona w sierpniu... chyba uschła...

Wiśnie zawsze lepiej kwitną na starszych pędach, przynajmniej tak mi się wydaje Szkoda amanogawy.
Magda70 21:27, 05 maj 2013

Marzena2007 napisał(a)

Kupiłam 3 szt perskiej w Keukenhoff po 4,85 € za sztukę... Jdną mi nawet Pani skasowała za 6,99...
No cóż piekna jest, jutro posadzę

Ja sobie rok temu kupiłam w Keukenhof...i kwitła...a w tym się obraziła i niekwitnie...wredota jedna...
Madzenka 21:28, 05 maj 2013

baraga1904 napisał(a)
....pięknie Marzenko u Ciebie...
...szachownice również wpadły mi w oko ale nie kupiłam ( to pieśń przyszłości), tylko tulipki...robiłam tak jak Ty zdjęcia razem z etykietkami żeby mieć na przyszłość inspirację...

...na targu cebulkowym w Amsterdamie byłaś? 20 cebul za 5 euro... nie mieli niestety szafirków

Nie bylam na targu... bo nawet nie wiedziałam, ze taki jest....
Ale za taką cenę zł kupowałam od Finki liliokształne jeszcze nie kwitnie te 100 szt...
Pawlus 21:31, 05 maj 2013

Rzeczywiście te co 20 cm to zbyt gęsto. W takim razie posadzę co 30 cm. Wstrzymam się do jesieni z zakupem, wtedy poszukam dorodniejszych.
Dziękuję za cenne informacje.

Pozdrawiam
Gabriela 21:32, 05 maj 2013

Marzena, pięknie masz w ogrodzie, tyle kolorów, bardzo to lubię, taka wiosna "na bogato" jest cudowna.
Jak patrzę na Wasze tulipany w tym roku, to żałuję że je odpuściłam na rzecz narcyzów, które są tylko żółte i białe.
A taka śliczna jak u Ciebie misa z bratkami i stokrotkami to moje niezrealizowane od lat chciejstwo ogrodowe, ale jakoś brakuje u nas w sklepach tych ślicznych stokrotek. Tyle że u mnie by rosły w terrakotowej donicy.
Podziwiałam zdjęcia z Keukenhoff, powiedz mi czy w tym roku nie było rzeki z szafirów pomiędzy starymi drzewami? Bo nie widziałam jej na żadnym zdjęciu.
Madzenka 21:33, 05 maj 2013

Loosiuu napisał(a)

Wiśnie zawsze lepiej kwitną na starszych pędach, przynajmniej tak mi się wydaje Szkoda amanogawy.

Widziałam piękną na podmiankę w centrum ogrodniczym tylko muszę to wielki drzewko przed M ukryć I powiem, ze przecież tak urosła
Jesienią przy amanogawach będę przesadzac bardziej symetrycznie miskanty... ale wczesniej musze wywalić wejmutkę.... nigdy z niej nie będzie bonzaj.... bo ciągle choruje...
A tak wyglądają amanogawy... marnie na razie ale i tak są trzykrotnie większe... miały 1 badyl wiosną 2011
Za chwilę ruszą miskanty i liliowce to nie będzie pusto... muszę w tym miejscu przesadzić tulipany spod magnoli... bo mi coś słabo kwitnie.

Za rok amanogawy bedą piękne i wszystkie badyle