Zbysiu...no właśnie jak je ciąć?? bo doczytałam gdzieś, że jak źle przytniesz bez to nie kwitnie...i faktycznie ciachnęłam mój i w zeszłym roku nie miałam kwiatów...
Magdo bez tniemy zaraz po kwitnieniu a w sierpniu zawiązuje nowe pąki kwiatowe. Tniemy tylko same przekwitłe kwiaty i te gałęzie, kótre nie chcesz aby rosły (te możesz wczesną wiosna wyciąć) . Zauważyłam, że bez kwitnie obficie co drugi rok Mój formowalam w kulę na nóżce (w poprzednim ogrodzie)
..Zbysiu...no właśnie jak je ciąć?? bo doczytałam gdzieś, że jak źle przytniesz bez to nie kwitnie...i faktycznie ciachnęłam mój i w zeszłym roku nie miałam kwiatów...
prawda to jest czy też zbieg okolicznośći??
Magda odpowiedziała już Marzena, a ubiegły rok był nieszczególny do kwitnienia-nawet bez złego cięcia
tutaj zastosowano sprytny sposób stopniowego podnoszenia wysokości kwitnienia przez usuwanie bocznych gałązek na wybranych pędach i zostawianie pąka na czubku , wyższa szkoła jazdy zwłaszcza że trochę potrwało uformowanie grubego pieńka
Magdo lilaki z hortensjami?
Ewa podsunęłaś mi pomysł bo to była myśl odnośnie ciecia lilaków i hortensji ale gdyby mieć taki lilak nie wypuszczający odrostów i posadzić go obok hortensji to mamy kwitnący krzak od wiosny do listopada