Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród niby nowoczesny ale...

Ogród niby nowoczesny ale...

malkul 20:52, 26 lis 2013

to pierwsze wydaje mi sie lepsze ale nie miałam dziś składników więc olałam.
Magda70 20:57, 26 lis 2013

malkul napisał(a)
to pierwsze wydaje mi sie lepsze ale nie miałam dziś składników więc olałam.

zdecydowanie lepsze...ale ja nie cierpię wygniatać ciasta.
Ale moze z francuskim spróbuję?
leon60 21:22, 26 lis 2013

Takie coś Ci zrobiłam

Magda70 21:25, 26 lis 2013

Ola..............la!!
Dzięki Będę myśleć
Tusiala 09:07, 27 lis 2013

A może coś takiego jak w programie "Maja w ogrodzie"? Cisy. Danusia polecała mi ostatnio. Fajne, wielkie, żółte kule z cisa na pniu, ale są podobno nie do zdobycia.

http://tvnplayer.pl/programy-online/maja-w-ogrodzie-odcinki,314/odcinek-425,minimalistyczny-ogrod-ze-strzyzonymi-cisami,S00E425,18574.html
magnolia 09:39, 27 lis 2013

z zimozielonych to nie ma wielkiego wyboru- tuje lub cisy, ewentualnie bukszpany. Sosny będą siać igłami, zresztą moim zdaniem tuje też ( tego co z nich leci to dopiero nie lubię). Tak naprawdę ze wszystkiego się sypie, bo wszystko traci igły/liscie tylko w róznych etapach.
Napewno jak w nastepnym sezonie podrosną rosplenice i zajmą miejsce u nóg tym drzewkom , będzie to mniej istotne, bo one zasłonię co spada w dużej mierze. Na wiosnę , po ścięciu będzie trochę czyszczenia.
Graby i buki - byłoby bardziej masywnie i bardziej originalnie, fajnie. Ale z liśćmi masakra bo zrzucają liście powoli i sukcesywnie od października , często do kwietnia. Przy każdej gorszej pogodzie nowa warstwa. Buki chyba troszkę lepiej, czasem potrafią trzymać długo liście, potem nagle w 2 dni stracić wszystkie.

Cisy na wysokim pniu byłyby świetne- najlepiej nawet nie kule a stożki podkrzesane od dołu, takie 'wykrojone'. Ale czy są do dostanie, a jeśli tak, to czy nie kosztują tyle co wakacje za każdy,tego nie wiem.

Teraz pewnie bardzo potzrebujesz zimozielonych, bo wszystko na rabacie jest małe, świeże. Jak wyrosną jałowce w dywan, rosplenice będą 'łanem' a i kule z tyłu dadzą masę, wtedy nawet zimowa odsłona drzewek w postaci ciemnych konturów będzie znacznie przyjemniejsza.

Marzenka proponowała Amanogawę- to tez smakowite, tylko jak masz zacisznie. A jak nie zacisznie to Sorbus Autumn Spire
beta 10:01, 27 lis 2013

ale dyskusje z samego rana....Madziu a może poczekaj z tą zmianą....tak jak Magnolia pisze, zupełnie inaczej będzie wyglądać jak się wszystko rozrośnie

czy Ty wiesz, że ciasta dyniowego nigdy nie jadłam? ..(sugestia)

a przez Martę -Tusiala, przepadłam w odcinkach Mai....i znowu nic nie zrobię

Magda70 10:28, 27 lis 2013

Dziewczyny, bardzo ale to bardzo Wam dziękuję za zainteresowanie - wszystko czytam i muszę przemyśleć, przegadać, pooglądać (z drugiej strony wiem co jak wygląda)

Wybaczcie, że nie będę teraz pisać mam w pracy mały (gdzie mały- duuuży) zapierdziel i muszę do jutra się wyrobić...więc szybciutko wylogowuję się....

pozdrawiam serdecznie i chyba do jutra...
ewa004 19:33, 27 lis 2013

Magda70 napisał(a)
ciasto z dyni już gotowe
i zupa dyniowa...
i jeszcze smalczyk zrobiłam...ale nie z dyni

reszta dyni pokrojona do mrożenia na zimę

O ja też smalczyk zrobiłam i tez nie z dyni
I galaretkę drobiową zrobiłam ....i zmywarka mi się zepsiuła
O i tyle z dzisiaj
Rench 18:27, 28 lis 2013

A mi się robi smalczyk sam ,na boczkach . Tak tymi smakołykami kusicie
Magda lepiej mi jakąś dietetyczną sałatkę podrzuć,bo zanim mi się urlop skończy to się w spodnie nie zmieszczę
Śnieg zaczyna padać,cebulki jeszcze nie dojechały, będę w grudniu po południu sadziła