Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród niby nowoczesny ale...

Ogród niby nowoczesny ale...

Basiula122 01:47, 13 sie 2014

Oczy bolą, jestem zakochana,leżę i czytam i przestać nie mogę,jak pięknie.Ogromny mam mentlik w głowie.
Ogród przede mną ,mur postawiłam i dlaczego nie gabionoowy, oj szkoda,gdybym ecześniej tu trafiła…

Mam pytanie odnośnie murku oporowego z granitowych bloków.
Czy tam potrzebny jest fundament,mam trochę takich bloków ,dodatkowo taras też wyżej to bym przy tarasie taką podwyższoną rabatę zrobiła,aby uchronić znajomych dzieci przed upadkiem z tarasu.
Potrzebuję wskazówki dla mojego męża.

A kolor tarasu i płotków prześliczny.
grembosia 01:51, 13 sie 2014

Ale przepiękne miejsce tworzycie.Zakątek z lustrem i altana rzucają na kolana. Wszystko utrzymane w pięknym stylu. I te szarości...
Magda70 13:58, 13 sie 2014

ewa004 napisał(a)
Cześć Babo

Cześć Babo
Magda70 13:59, 13 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)
Magda pytałaś u mnie o kolor, Twój wygląda na gołębi szary(???) a moj podobno jest taupe
Czyli cieply bardzo jasny beż

Dzięki Madzen, poczekam zatem na fotki ale czuję, że będziesz mieć the best kolor.
Magda70 14:02, 13 sie 2014

beta napisał(a)
cześć...jakie wrażenia z koncertu?

A dziękuję...dobre. Mam nadzieję, że Twoje też

JulkAd napisał(a)
Macham, na bieżąco jestem

Julka...wstyd mi ale ja dalej nie mam fotki stipy... Jestem okropna!
Ale wybaczysz?
Magda70 14:04, 13 sie 2014

Nikita napisał(a)
Madziu, powoli nadrabiam zaległości po chwilowej niebytności (ale mi się rymnęło).

Przydreptał powiedzieć ci, że byłam w Holandii - przepiękny kraj !!! Nie udało mi się jednak zwiedzić żadnego z ogrodów (chroniczny niedoczas !!!), więc jest mus pojechać ponownie.
Buziaki przesyłam

Magda...koniecznie musisz pojechać jeszcze raz!!!
A zresztą...tam wystarczy między uliczkami z domami jednorodzinnym pochodzić i prawie jak byś w ogrodach była... Piękne mają przedogródki co nie?!
Magda70 14:05, 13 sie 2014

grembosia napisał(a)
Ale przepiękne miejsce tworzycie.Zakątek z lustrem i altana rzucają na kolana. Wszystko utrzymane w pięknym stylu. I te szarości...

Grembosiu, dziękuję
Się śmieję pod nosem z tych szarości i zastanawiam na jaki kolor za kilka lat będę malować ten mój ogródek...
Magda70 14:14, 13 sie 2014

Basiula122 napisał(a)
Oczy bolą, jestem zakochana,leżę i czytam i przestać nie mogę,jak pięknie.Ogromny mam mentlik w głowie.
Ogród przede mną ,mur postawiłam i dlaczego nie gabionoowy, oj szkoda,gdybym ecześniej tu trafiła…

Mam pytanie odnośnie murku oporowego z granitowych bloków.
Czy tam potrzebny jest fundament,mam trochę takich bloków ,dodatkowo taras też wyżej to bym przy tarasie taką podwyższoną rabatę zrobiła,aby uchronić znajomych dzieci przed upadkiem z tarasu.
Potrzebuję wskazówki dla mojego męża.

A kolor tarasu i płotków prześliczny.

Basiula...."przykro" mi bardzo, że moim ogrodem doprowadziłam Cię do takich emocji...
Ale sama coś podobnego przeżyłam jak wlazłam na ogrodowisko jakiś czas temu... Wiosną zrobiłam ogrodzenie a za rok zobaczyłam co to gabiony...do dziś nie mogę odżałować.

Co do murku oporowego...to były na początku plany aby go ułożyć bez fundametu i bez zaprawy...ale doszliśmy do wniosku, że nie wiadomo jak będzie się trzymać, jak to będzie za jakiś czas. Więc tak, jest fundament. Ale taki niski chyba ze 20cm.

Pozdrawiam
Basiula122 17:19, 13 sie 2014

Ja sobie dzisiaj koło tarasu ułożyłam podobnie te granitowe bloczki ,ale sama nie wiem czy nie za ciężkawo to wygląda.Boli mnie wszystko ,bo sama je przenosiłam i układałam.

Co do gabionów to część ogrodzenia u mnie to mur i zastanawialiśmy się z mężem nad gabionami,ale był problem kto to zrobi i czy nie będzie ciężkawo.W końcu zdecydowaliśmy ,że mur będzie otynkowany jak jeden z dwóch kolorów z naszej elewacji-w graficie.Obecnie mur nie jest jeszcze otynkowany i trochę straszy
Bardzo fajnie połączyłaś go z tujami,ale co jest wtedy za tujami?

A szarym pomaluję część elewacji drewnianej w domku letniskowym,bo miałam taki zamiar tylko jeszcze nie wiedziałam czym,a tu dostałam rozwiązanie na talerzu

Lustro ogrodowe to świetny pomysł,może kiedyć go zrealizuję,do tego trzeba odpowiedniego miejsca.U mnie mógłby dom się odbijać ,a nie jak powinna roślinność tworząc tajemnicze przejście w ogrodzie.

A ciekawa jestem czy masz jakąś fontannę coś z wodą?

Podobają mi się też stalowe donice u Malkul,ale jej mąż jest zdolny i sam robił .
JulkAd 20:52, 13 sie 2014

Magda70 napisał(a)

A dziękuję...dobre. Mam nadzieję, że Twoje też

Julka...wstyd mi ale ja dalej nie mam fotki stipy... Jestem okropna!
Ale wybaczysz?

Foch....Madziu ja Ci wszystko wybaczem cierpliwie poczekam