Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Gulaszowa zupa węgierska

Pokaż wątki Pokaż posty

Gulaszowa zupa węgierska

Milka 12:29, 17 sty 2013


Dołączył: 23 sty 2012
Posty: 69457
Na prośbę Agnieszki podaję przepis. Zaleta tego dania, szybkie i proste, smaczne i gorące, dość pikantne, więc rozgrzewa zziębniętych.

W zależności od ilości osób, proporcje można zmniejszać lub zwiększać, ja na oko robię

piersi z kurczaka 2 podwójne...( jeśli akurat brak piersi, może być pierś indyka)
papryka świeża - różne kolory, około 4 sztuk
sos pomidorowy Primo Gusto z chili
4 łyżki przecieru pomidorowego
wywar z rosołu około 0,5 l
4 czerwone cebule
5 ząbków czosnku
pieprz ziołowy, czarny, sól, majeranek, papryka ostra, do smaku, czyli wg gustu
1 cebula biała - duża

wykonanie;

piersi kroimy w kostkę i podsmażamy z białą cebulą, pokrojoną w większą kostkę na oliwie, lub margarynie mlecznej, następnie przerzucamy to do rondla z wywarem z rosołu; potem kroimy czerwoną cebulę i paprykę, też w kostki ale takie większe; jak ciut poddusi się mięsko w tym wywarze, dodajemy czerwoną cebulę i paprykę, dodajemy sos i przecier, dusimy, dodajemy przyprawy, jeśli jest za rzadka, rozrabiamy ciut mąki i zagęszczamy; mięso ma być miękkie ale papryka taka nie rozlazła, al'dente ciut! Na koniec dodajemy rozgnieciony czosnek...tak mniej więcej, życzę smacznego
____________________
Miłkowo - sezon 2022*** Miłkowo cz.I *** Wizytowka *** Miłkowo cz.II
zbigniew_gazda 12:54, 17 sty 2013


Dołączył: 02 paź 2010
Posty: 11156
Irenko to musi być pychota !!! I jaka pożywna. Dzięki - będę próbował.
____________________
Zbyszek - *** Nasz przydomowy ogródek *** Wizytówka ***
Milka 12:57, 17 sty 2013


Dołączył: 23 sty 2012
Posty: 69457
Zbysiu, chyba smakowała, myślę, ze jak lubisz pikantne i czosnek, będzie idealna dla ciebie
czekam na opinie po konsumpcji
____________________
Miłkowo - sezon 2022*** Miłkowo cz.I *** Wizytowka *** Miłkowo cz.II
zbigniew_gazda 13:17, 17 sty 2013


Dołączył: 02 paź 2010
Posty: 11156
Jasne Irenko - opinia będzie. A czosnek i orzechy włoskie trzymają mnie przy życiu.
____________________
Zbyszek - *** Nasz przydomowy ogródek *** Wizytówka ***
jotka 13:17, 17 sty 2013


Dołączył: 22 lis 2010
Posty: 11868
Ja taka robię z wołowiny teraz spróbuję drobiową
____________________
Jola - pamiętajcie o ogrodach ... ogrodoweimpresjejolki +++ zapraszam na balkon +++ wizytówka-ogrodoweimpresjejolki http://www.ogrodowisko.pl/watek/3535-u-jotki-z-kasia-bawarska-plotki[url]
eliza3 13:39, 17 sty 2013


Dołączył: 12 kwi 2012
Posty: 7563
Chyba zrobię, mój przepis zupełnie inny, więc warto spróbować czegoś nowego.
____________________
Ela - Kwiatki i rabatki u Elizy
mira 16:20, 17 sty 2013


Dołączył: 13 lut 2012
Posty: 15041
Irenko ja pewnie też będę eksperymentować - dzięki za przepis

Eliza daj tu przepis będziemy kombinować i doskonalić węgierskie kociołkowanie
____________________
Mira - Ogrodowy spektakl trwa *** Wizytówka
Milka 16:30, 17 sty 2013


Dołączył: 23 sty 2012
Posty: 69457
właśnie...Eliza wrzuć swój

Zbysiu, czosnek i orzechy, uwielbiam, samo zdrowie, choć czosnek daje po nozdrzach, ale cóż
____________________
Miłkowo - sezon 2022*** Miłkowo cz.I *** Wizytowka *** Miłkowo cz.II
Milka 16:36, 17 sty 2013


Dołączył: 23 sty 2012
Posty: 69457
jotka napisał(a)
Ja taka robię z wołowiny teraz spróbuję drobiową


też robię, ale ona dłuższego czasu wymaga
____________________
Miłkowo - sezon 2022*** Miłkowo cz.I *** Wizytowka *** Miłkowo cz.II
Urszulla 17:12, 17 sty 2013


Dołączył: 10 lip 2012
Posty: 21804
Tego sosu nigdy nie kupowałam....muszę poszukać
____________________
Blaski i cienie nowego życia*** Od patyczka po ogród*** Wizytówka-Blaski i cienie nowego życia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies