Milka
12:29, 17 sty 2013
Dołączył: 23 sty 2012
Posty: 69457
Na prośbę Agnieszki podaję przepis. Zaleta tego dania, szybkie i proste, smaczne i gorące, dość pikantne, więc rozgrzewa zziębniętych.
W zależności od ilości osób, proporcje można zmniejszać lub zwiększać, ja na oko robię
piersi z kurczaka 2 podwójne...( jeśli akurat brak piersi, może być pierś indyka)
papryka świeża - różne kolory, około 4 sztuk
sos pomidorowy Primo Gusto z chili
4 łyżki przecieru pomidorowego
wywar z rosołu około 0,5 l
4 czerwone cebule
5 ząbków czosnku
pieprz ziołowy, czarny, sól, majeranek, papryka ostra, do smaku, czyli wg gustu
1 cebula biała - duża
wykonanie;
piersi kroimy w kostkę i podsmażamy z białą cebulą, pokrojoną w większą kostkę na oliwie, lub margarynie mlecznej, następnie przerzucamy to do rondla z wywarem z rosołu; potem kroimy czerwoną cebulę i paprykę, też w kostki ale takie większe; jak ciut poddusi się mięsko w tym wywarze, dodajemy czerwoną cebulę i paprykę, dodajemy sos i przecier, dusimy, dodajemy przyprawy, jeśli jest za rzadka, rozrabiamy ciut mąki i zagęszczamy; mięso ma być miękkie ale papryka taka nie rozlazła, al'dente ciut! Na koniec dodajemy rozgnieciony czosnek...tak mniej więcej, życzę smacznego
W zależności od ilości osób, proporcje można zmniejszać lub zwiększać, ja na oko robię

piersi z kurczaka 2 podwójne...( jeśli akurat brak piersi, może być pierś indyka)
papryka świeża - różne kolory, około 4 sztuk
sos pomidorowy Primo Gusto z chili
4 łyżki przecieru pomidorowego
wywar z rosołu około 0,5 l
4 czerwone cebule
5 ząbków czosnku
pieprz ziołowy, czarny, sól, majeranek, papryka ostra, do smaku, czyli wg gustu
1 cebula biała - duża
wykonanie;
piersi kroimy w kostkę i podsmażamy z białą cebulą, pokrojoną w większą kostkę na oliwie, lub margarynie mlecznej, następnie przerzucamy to do rondla z wywarem z rosołu; potem kroimy czerwoną cebulę i paprykę, też w kostki ale takie większe; jak ciut poddusi się mięsko w tym wywarze, dodajemy czerwoną cebulę i paprykę, dodajemy sos i przecier, dusimy, dodajemy przyprawy, jeśli jest za rzadka, rozrabiamy ciut mąki i zagęszczamy; mięso ma być miękkie ale papryka taka nie rozlazła, al'dente ciut! Na koniec dodajemy rozgnieciony czosnek...tak mniej więcej, życzę smacznego
