AgataBC
12:52, 07 lis 2016

A więc tak. Pegasus to rozplenica jednoroczna. Nie wymaga stratyfikowania. Trzeba uważać, żeby nasiona nie zmarzły bo Przemkowi przez to nie wykiełkowały. Wysiewa się ją wczesną wiosną. Ja to robiłam gdzieś z początkiem marca. Na parapecie w domu w wielodoniczkach. Ziemia powinna być lekka-kupiłam trochę takiej do wysiewu, a trochę też mieszałam taką kupną w workach z piaskiem i perlitem. Ważne by nie wysiewać po jednym nasionku do doniczki ale po kilka lub nawet kilkanaście-wtedy są ładne, gęste kępki-szybszy efekt po wysadzeniu w połowie maja do gruntu.
Potem zaryzykowałam i pod koniec marca wysiałam je też w gruncie w nieogrzewanej szklarni. Również ładnie wzeszły i dogoniły te wysiewane w domu.
Ta trawa szybko kiełkuje. I dość szybko przyrasta. Jak każda kiełkująca w domu roślina potrzebuje stałej wilgotności i koniecznie jak najdłuższego dostępu do światła. Moje stały ciągle na parapecie. W zależności jak masz ciepło w domu tak będziesz musiała dbać o wilgotność. Macaj i sprawdzaj

Nie wiem czy zdążyłyby zakwitnąć gdyby je siać do gruntu w połowie maja.. więc nie radzę takiej metody na pierwszy raz.
Przechowaj je przez zimę w chłodnym i suchym miejscu. W tej papierowej kopercie będzie im najlepiej. Powodzenia. Ja też dam znać jak będę swoje wysiewać.
Tak wyglądają kilka dni po skiełkowaniu: