Krystyna
21:20, 04 lut 2013
Dzień dobry.
Proszę o pomoc przy zmianie nasadzeń na rabacie o wym. 3 x 5 m.. Obecnie wyglada fatalnie. Część roślin (o ile nie wszystkie) należy chyba usunąć, a część może mogłaby zostać.
Poniżej zdjęcie ze stanem obecnym.
U sąsiada za płotem rosną dość niskie tuje szmargad, natomiast po mojej stronie:
1. od lewej żywopłot z ligustra (kończy się tak, jak zaczynają tuje sąsiasda), później jest forsycja, ognik i cyprysik na pniu. To wszystko wg mnie jest do usunięcia
2. w następnej linii od lewej jest cyprysik groszkowany - tez do uzunięcia, żółty chamaecyparis laws. "minima aurea" , duży czerwony berberys i świerk serbski
3. najbliżej ścieżki od lewej jest kosodrzewina pumilo i od prawej strony duży bukszpan.
No i jeszcze pełno trzmieliny i kamieni.
W narożniku znajduje się studzienka kanalizacjyna, a wzdłuż jednego i drugiego płotu przebiegają rury kanalizacyjne (pod ziemią).
Poniżej szkic z zaznaczonymi roślinami
Rośliny istniejące:
1. świerk serbski
2. bukszpan
3. berberys czerony
4. cyprysik "minima'
5. tu bym chciala dosadzic z innego miejsca szydlicę japońśka
6. nowy żywopłot ze szmaragdów
7. kosodrzewina
8. cyprysik na kiju
Propozycje:
A kuliste bukszpany
B trawy
C zielone miskanty
D żółta obwódka
przerywaną linią - bez numeru - może żółte cyprysiki dla towarzystwa "4"?
Proszę o korektę, ewentualnie inne propozycje.
Z góy dzięuję i pozdrawiam wszystkich.
Proszę o pomoc przy zmianie nasadzeń na rabacie o wym. 3 x 5 m.. Obecnie wyglada fatalnie. Część roślin (o ile nie wszystkie) należy chyba usunąć, a część może mogłaby zostać.
Poniżej zdjęcie ze stanem obecnym.
U sąsiada za płotem rosną dość niskie tuje szmargad, natomiast po mojej stronie:
1. od lewej żywopłot z ligustra (kończy się tak, jak zaczynają tuje sąsiasda), później jest forsycja, ognik i cyprysik na pniu. To wszystko wg mnie jest do usunięcia
2. w następnej linii od lewej jest cyprysik groszkowany - tez do uzunięcia, żółty chamaecyparis laws. "minima aurea" , duży czerwony berberys i świerk serbski
3. najbliżej ścieżki od lewej jest kosodrzewina pumilo i od prawej strony duży bukszpan.
No i jeszcze pełno trzmieliny i kamieni.
W narożniku znajduje się studzienka kanalizacjyna, a wzdłuż jednego i drugiego płotu przebiegają rury kanalizacyjne (pod ziemią).
Poniżej szkic z zaznaczonymi roślinami

Rośliny istniejące:
1. świerk serbski
2. bukszpan
3. berberys czerony
4. cyprysik "minima'
5. tu bym chciala dosadzic z innego miejsca szydlicę japońśka
6. nowy żywopłot ze szmaragdów
7. kosodrzewina
8. cyprysik na kiju
Propozycje:
A kuliste bukszpany
B trawy
C zielone miskanty
D żółta obwódka
przerywaną linią - bez numeru - może żółte cyprysiki dla towarzystwa "4"?
Proszę o korektę, ewentualnie inne propozycje.
Z góy dzięuję i pozdrawiam wszystkich.