bogumila
22:29, 05 lut 2011
Dołączył: 22 wrz 2010
Posty: 19612
Przepis gości w mojej kuchni od 30 lat.Bardzo prosty i łatwy,jednak jego walory smakowe są ''boskie''.Na pewno dużo z Was go stosuje [jest popularny].Zaletą jest wykonanie ciasta w wolnej chwili -nawet kilka dni wcześniej i zamrożenie.
-------
3 szkl., mąki krupczatki [koniecznie]
1 kostka np. Kasi
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do p.,
szczypta soli
---składniki siekamy [niezbyt dokładnie]
4-5 żółtek dodajemy i szybko zagniatamy
formujemy kilka kulek ,zawijamy w folię i zamrażamy.
-------
W wolnej chwili ciasto wyjmujemy z zamrażarki,ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
2/3 startego ciasta układamy na dużej blasze do pieczenia -lekko dogniatamy.
Podpiekamy ok 20 min.
Nakładamy mus jabłkowy [poszłam na prostotę i dodałam dzisiaj słoiczek jabłek z Prospony]
Pozostałe białka ubijamy -pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru-pudru.
Wykładamy na mus i obsypujemy pozostałymi wiórkami startego ciasta.
Zapiekamy ok 25-30 min ;piekarnik 180.
------
CIASTO można wykorzystać jako podstawę do różnych wypieków [ze śliwką ,masą makową itp.
-------
3 szkl., mąki krupczatki [koniecznie]
1 kostka np. Kasi
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do p.,
szczypta soli
---składniki siekamy [niezbyt dokładnie]

4-5 żółtek dodajemy i szybko zagniatamy
formujemy kilka kulek ,zawijamy w folię i zamrażamy.
-------
W wolnej chwili ciasto wyjmujemy z zamrażarki,ścieramy na grubej tarce jarzynowej.
2/3 startego ciasta układamy na dużej blasze do pieczenia -lekko dogniatamy.
Podpiekamy ok 20 min.
Nakładamy mus jabłkowy [poszłam na prostotę i dodałam dzisiaj słoiczek jabłek z Prospony]
Pozostałe białka ubijamy -pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru-pudru.
Wykładamy na mus i obsypujemy pozostałymi wiórkami startego ciasta.
Zapiekamy ok 25-30 min ;piekarnik 180.
------
CIASTO można wykorzystać jako podstawę do różnych wypieków [ze śliwką ,masą makową itp.