ja mogę siać tylko w kotłowni bo tam mam tylko warunki na takie rzeczy
ale jeszcze nic nie siałem - mam tam jedynie maleńki świerk który został się po świątecznym prezencie i on ma 10 - 15 cm przyrosty.....
tam jest dosyć ciepło i wielkie okno , a i wody mu nie żałuję
Mam do obsadzenia dwie długie rabaty wzdłuż ogrodzenia. Jedna 28 metrów, druga 34 metry.
Dodatkowo remont starego ogrodzenia z jednej strony (pozostałość od sąsiada).
Budowa podpór dla winorośli + posadzenie mini winnicy.
Muszę skończyć jeszcze jedną dużą rabatę kwiatową, bo jakimś cudem nie zauważyłam w zeszłym roku na planie najwyższych roślin
Oczywiście cięcie wiosenne - jeszcze nie wiem ile tego będzie w tej chwili wiem na pewno o różach i malinach. Myślę też nad przycięciem choin kanadyjskich, które docelowo mają utworzyć żywopłot formowany. One podobno lubią cięcie, ale mnie się wydawało, że jeszcze za małe były w zeszłym roku. Dodatkowo suche trawy do cięcia (26 sadzonek prosa rózgowego, 9 miskantów chińskich, 3 rozplenice).
Mam 9 bukszpanów, które chcę prowadzić w formie kuli. Też do cięcia.
Dodatkowo chcę zbudować konstrukcję na garaż blaszany (który na razie musi pozostać na działce) i puścić na to winobluszcz.
Ale żeby zacząć z winobluszczem, to monsz musi przerobić obrzeża jednej z rabat (poszerzyć), ale zanim to, musi przekopać się do podlewania ogrodowego i je też przerobić
Uff, normalnie się zmęczyłam pisząc to, a co dopiero będzie w trakcie realizacji?
Mnie też zostały po świętach dwa małe świerki Conica w donicach. Podlewałam je i też mają przyrosty 3-4 cm. Chciałabym posadzić je w dużych donicach przed wejściem do domu. Tylko nie wiem, czy je podsadzić. Same będą łyso wyglądały. Myślę o jakiejś trawie z tyły za nimi i czymś zwisającym z przodu?
Czy masz jakieś pomysły jakie jest dobrze towarzystwo dla takich małych świerków?
U mnie trawnik od frontu do załozenia od zera. Pewnie chodnik zmieni lokalizację i cisy zejdą z parapetu na zerowy poziom. Plany som... a jak wyjdzie w praniu...
Przez jedną noc woda z roztopów znikła. U mnie.
Nie wiem jak pójdzie z trawnikiem, bo to teren gdzie psy mają prawo swobodnie biegać. Pewnie sektorami trzeba będzie robić... wyjdzie w tzw. praniu. Nawiasem mówiąc to nie psy rozwaliły trawnik a... eM
W kwestii cisów to lepsze pytanie by było o wiek. Wzrost to pojęcie względne, bo tnę je bezpardonowo. Bryła korzeniowa jest zapewne spora, ale mamy wymyślony logistyczny plan tak by szybko to zrobić ażeby bryła korzeniowa jak najmniej przeschła. Wiem z doświadczenia, że jeśli cis "przeskakuje" z dołka do dołka, to prawie nie odczuwa przesadzania. Dostaną dżdżownicowy kompost z obornikiem, mączkę bazaltową i łatwiej będzie utrzymać wilgoć, bo w parapecie, na podwyższeniu cięzko było ubiegłego lata
Hej mam pytanie na twoim blogu znalazłam wizualizacje projekt domu z zagospodarowanie terenu fantastyczna koncepcja i super to wygląda mam pytanie a zarazem prośbę w jakim programie to rysowałeś? Z góry dziękuję i pozdrawiam