Marzenko, co ja mogę obiecać? Wszystko co chcecie! Jakieś plusy w dzień ponoć już będą, ale w nocy, musi jeszcze zmrażać, żeby za szybko nie topniało to co aktualnie leci z nieba.
Lepiej niech jeszcze trochę mróz potrzyma, niż by miało w maju zmrozić dokumentnie.
Pamiętam taką wiosnę, już niby w kwietniu super ciepełko, a20 maja mróz w nocy był - 10 i przez tydzień. Wymroziło w Polsce sady jabłoniowe,morele i inne delikatne.
Grzejcie się świątecznie, i nie patrzcie za okno. Wyż syberyjski głęboki,a gór z tej strony nie mamy, by go zatrzymać.
Jolu u mnie grzeje spółdzielnia, więc nie jest na maksa, ja zresztą dokręcam kurek, jak nie jest zimno na dworze. Temperatura raczej letnia.
Nasionka, mocze w ciepłym rumianku przez kilkanaście minut, potem odcedzam i wysypuję nasionka na przygotowaną ziemię. Rozmieszczam nasionka wg potrzeb, Jeszcze ciut podlewam, Wsadzam pojemnik z nasionkami do woreczka foliowego, albo bezbarwnej reklamówki, zawiązuję na górze, i na kaloryfer. Myślę, że więcej jak 25 stopni tam nie ma. Zaglądam codziennie, żeby wywietrzyć, i sprawdzić stan zasiewów.
Jak roślinki wykiełkują daję na światło. i Czekam aż podrosną i do pikowania się nadadzą. I tyle.
To chyba 4 albo 5 lat temu bylo, po zimnej Zosce. Nasi znajomi odymiali swoj sad, ale nie udalo im sie wszystkiego uratowac. Poniesli straszne straty. Niestety przedluzajaca zima zadnej gwarancji nam nie daje na brak mrozow w maju, ale chyba kiedys ta wiosna nadejdzie, chyba, ze to juz koniec swiata
Haniu, zima wszędzie w naszym kraju. U Japończyków wiosna się zjawiła 10 dni wcześniej.
Nawet filmu o Annie German dzisiaj nie będzie. Kolorowych snów z wiosną i jej zapachami!
U Ciebie Bogusiu tak, a ja mam rabat, i tylko się piszę na -8.))).
Wolałabym zero, ale nie mogłam wytargować tych kresek.