Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Madzenka 18:49, 22 mar 2013

Haniu obiecujesz, że forpoczta w wielki weekend wiosnę przywiedzie???
hanka_andrus 19:22, 22 mar 2013

Marzenko, co ja mogę obiecać? Wszystko co chcecie! Jakieś plusy w dzień ponoć już będą, ale w nocy, musi jeszcze zmrażać, żeby za szybko nie topniało to co aktualnie leci z nieba.
Lepiej niech jeszcze trochę mróz potrzyma, niż by miało w maju zmrozić dokumentnie.
Pamiętam taką wiosnę, już niby w kwietniu super ciepełko, a20 maja mróz w nocy był - 10 i przez tydzień. Wymroziło w Polsce sady jabłoniowe,morele i inne delikatne.
Grzejcie się świątecznie, i nie patrzcie za okno. Wyż syberyjski głęboki,a gór z tej strony nie mamy, by go zatrzymać.
hanka_andrus 19:32, 22 mar 2013

Joku napisał(a)
Hania, genialny sposób z tym kiełkowaniem na kaloryferze. Ale za bardzo grzać on nie może? Podaj trochę więcej szczegółów, proszę.

Jolu u mnie grzeje spółdzielnia, więc nie jest na maksa, ja zresztą dokręcam kurek, jak nie jest zimno na dworze. Temperatura raczej letnia.
Nasionka, mocze w ciepłym rumianku przez kilkanaście minut, potem odcedzam i wysypuję nasionka na przygotowaną ziemię. Rozmieszczam nasionka wg potrzeb, Jeszcze ciut podlewam, Wsadzam pojemnik z nasionkami do woreczka foliowego, albo bezbarwnej reklamówki, zawiązuję na górze, i na kaloryfer. Myślę, że więcej jak 25 stopni tam nie ma. Zaglądam codziennie, żeby wywietrzyć, i sprawdzić stan zasiewów.
Jak roślinki wykiełkują daję na światło. i Czekam aż podrosną i do pikowania się nadadzą. I tyle.
nebel 19:38, 22 mar 2013

hanka_andrus napisał(a)

Jolu u mnie grzeje spółdzielnia, więc nie jest na maksa, ja zresztą dokręcam kurek, jak nie jest zimno na dworze. Temperatura raczej letnia.
Nasionka, mocze w ciepłym rumianku przez kilkanaście minut, potem odcedzam i wysypuję nasionka na przygotowaną ziemię. Rozmieszczam nasionka wg potrzeb, Jeszcze ciut podlewam, Wsadzam pojemnik z nasionkami do woreczka foliowego, albo bezbarwnej reklamówki, zawiązuję na górze, i na kaloryfer. Myślę, że więcej jak 25 stopni tam nie ma. Zaglądam codziennie, żeby wywietrzyć, i sprawdzić stan zasiewów.
Jak roślinki wykiełkują daję na światło. i Czekam aż podrosną i do pikowania się nadadzą. I tyle.

Dziekuję za opis, bardzo mi sie przyda.
Pozdrawiam
ewa
P.S.
Nie jest to zbyt oryginalne, ale nie mam pod ręką innego zdjęcia

Moniika 19:45, 22 mar 2013

nebel napisał(a)

Dziekuję za opis, bardzo mi sie przyda.
Pozdrawiam
ewa
P.S.
Nie jest to zbyt oryginalne, ale nie mam pod ręką innego zdjęcia

Cudne to krokusy ! Takie słoneczne
Ja również pozdrawiam weekendowo
M
bociek 19:48, 22 mar 2013

hanka_andrus napisał(a)
Marzenko, co ja mogę obiecać? Wszystko co chcecie! Jakieś plusy w dzień ponoć już będą, ale w nocy, musi jeszcze zmrażać, żeby za szybko nie topniało to co aktualnie leci z nieba.
Lepiej niech jeszcze trochę mróz potrzyma, niż by miało w maju zmrozić dokumentnie.
Pamiętam taką wiosnę, już niby w kwietniu super ciepełko, a20 maja mróz w nocy był - 10 i przez tydzień. Wymroziło w Polsce sady jabłoniowe,morele i inne delikatne.
Grzejcie się świątecznie, i nie patrzcie za okno. Wyż syberyjski głęboki,a gór z tej strony nie mamy, by go zatrzymać.

To chyba 4 albo 5 lat temu bylo, po zimnej Zosce. Nasi znajomi odymiali swoj sad, ale nie udalo im sie wszystkiego uratowac. Poniesli straszne straty. Niestety przedluzajaca zima zadnej gwarancji nam nie daje na brak mrozow w maju, ale chyba kiedys ta wiosna nadejdzie, chyba, ze to juz koniec swiata

Pozdrawiam Hanus
weronika77 21:12, 22 mar 2013

Haniu, zima wszędzie w naszym kraju. U Japończyków wiosna się zjawiła 10 dni wcześniej.
Nawet filmu o Annie German dzisiaj nie będzie. Kolorowych snów z wiosną i jej zapachami!
Matka 21:20, 22 mar 2013

Haniu, posłuchałam w wiadomościach, ze w nocy u nas ma być...-13!!!!!!!!!
hanka_andrus 21:49, 22 mar 2013

U Ciebie Bogusiu tak, a ja mam rabat, i tylko się piszę na -8.))).
Wolałabym zero, ale nie mogłam wytargować tych kresek.

Madzenka 23:00, 22 mar 2013

Haniu kto to wudzial aby na północy było morze a na południu góry.... Jak mamy tak odwrotnie to i pogodę mamy odwrotną...