Nawet nie wiedziałam odnośnie runianki i przycinania .... u mnie się pięknie bez cięcia rozrosła w przeciągu dwóch sezonów ..... Filip ogród dopieszczony i piękny .....podziwiam
Runianka potrzebuje
A) wilgotnej ziemi
B) półcienia
Jeśli ma spelnione te warunki nie trzeba przycinać. Jeśli punkt A lub B zawodzi - trzeba ciąć aby się rozkrzewiała. U mnie po założeniu nawadniania (jest podlewana zraszaczami) wybujała bosko mimo palącego słońca.
Ładną runiankę kupiłeś, ładnie rozrośnięta. Też mam tegoroczną, sadzoną wiosną i już widać odrosty. Rzeczywiście jest zadarniająca i szybko będzie z niej kobierzec.
Pozdrawiam.
Ja swoją będę musiał na pewno podlewać, bo w tym miejscu mało pada. Liczyłem się z tym, gdyż jest tam dość słaba gleba, więc będę mógł nawozić nawozami płynnymi. Wstępnie będzie to Florovit, potem może dorobię się własnych gnojówek Na razie widać, że pociemniały jej liście. Chyba chce kwitnąć, ale pouszczykuję kwiatostany
Filip runianka się martw - podlewać też pewnie nie będziesz musiał... Moja rośnie między hortensjami pod dachem. Nie podlewam jej w ogóle. Żyje i ma się świetnie, hortensje zresztą tyż
Mam nieuleczalnego fisia - zaglądam do cudzych ogrodów, ogródków podczas każdego spaceru. Ogladam Twoje zakątki i detale i cieszę się nie muszę tego robić dyskretnie i zawsze wychodzę z jakimś pomysłem, dobrze, że opisujesz rośliny, korzystam z doświadczeń Twoich i Twoich Gości.
Pozdrawiam